Na hlavný obsah

Ďalší hackerský útok prišiel z Ruska, tvrdí Biely dom

Hackeri napadli najväčšieho spracovateľa mäsa na svete.

Ďalší hackerský útok prišiel z Ruska, tvrdí Biely dom
Na snímke viacjazyčný nápis víta návštevníkov v závode spoločnosti JBS, ktorá je najväčším svetovým vývozcom hovädzieho mäsa. Foto: TASR/AP

Hackerský útok pomocou vydieračského programu tzv. ransomwaru na najväčšieho spracovateľa mäsa na svete, brazílsku firmu JBS, prišiel pravdepodobne z ruského územia. Oznámil to Biely dom, ktorý sa odvolal na FBI. Útok paralyzoval spracovanie mäsa v USA a v Austrálii, kde firma vlastní továrne. Tisíce zamestnancov zostali doma.

V máji spôsobil paniku útok hackerov pomocou ransomwaru na sieť potrubí distribuujúcich pohonné látky na východnom pobreží Spojených štátov. Mnohé čerpacie stanice nemali čo predávať a cena benzínu závratne stúpla. Firma Colonial Pipeline radšej hackerom zaplatila výkupné vo výške takmer 5 miliónov dolárov.

Momentálne sa v rovnakej situácii ocitla firma JBS. Na území USA musela pre ransomware zatvoriť všetky továrne na spracovanie mäsa. Jeho cena, najmä hovädzieho mäsa, prudko stúpla. Biely dom tvrdí, že za útokom sú pravdepodobne hackeri z Ruska.

„Pokiaľ nejaká odborná jednotka FBI tvrdí, že má analyzovanú komunikáciu z konkrétneho IP adresného priestoru, tak pravdepodobne na to má dostatočné dôkazy,“ vyjadril sa pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko predseda správnej rady Asociácie kybernetickej bezpečnosti Ivan Makatura.  

Expert na kybernetickú bezpečnosť Tomáš Flidr vyhlásil, že Západ ťahá za kratší koniec, lebo Rusko proti kybernetickým gangom na svojom území, ktoré útočia na ciele mimo Ruskej federácie, postupuje veľmi laxne. „Zašlo to tak ďaleko, že dokonca došlo k zatknutiu a obvineniu z velezrady ľudí, ktorí sa nejako podieľali na vyšetrovaní kyberkriminality a poskytovali informácie o kybernetickej kriminalite západným policajným orgánom. Takže tým bolo jasne dané najavo, že akýkoľvek spolupráca so západnými policajnými orgánmi v oblasti stíhania kyberkriminality je zatiaľ pre Rusko vylúčená.“

Aj túto tému by mohol americký prezident Joe Biden otvoriť na samite s ruským prezidentom Vladimírom Putinom, ktorý sa koná 16. júna v Ženeve. „Tá kyberkriminalita, obzvlášť ransomwar začína byť pre štáty Západu obrovský problém,“ dodal Flidr. Rusko všetky obvinenia popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet