Na hlavný obsah

Dáni chystajú radikálnu zmenu. Do krajiny by už nemohli prísť noví utečenci

Niektorým Sýrčanom začalo odnímať povolenie na pobyt.

Dáni chystajú radikálnu zmenu. Do krajiny by už nemohli prísť noví utečenci
Migranti v Dánsku. Foto: TASR/AP

Dánsko sprísni prisťahovaleckú politiku. Parlament vo štvrtok (3. 6.) schválil návrh zákona, na základe ktorého by do krajiny nemohli prísť žiadni noví utečenci a žiadosti o azyl by sa mali premiestňovať do tretej krajiny – mimo Európskej únie. Ide o najradikálnejšiu zmenu za posledné roky. Dánska vláda ju však obhajuje a tvrdí, že vynakladá obrovské peniaze na ľudí, ktorí vôbec nepotrebujú ochranu.

Dánsko ako prvá krajina v Európskej únii začalo odnímať niektorým Sýrčanom povolenie na pobyt. Pretože časti ich domovskej krajiny už od leta považuje za bezpečné pre ich návrat. Každý deň tak niekoľko desiatok Sýrčanov protestuje pred dánskym parlamentom proti deportácii do krajiny pôvodu.

Sociálnodemokratické vedenie Dánska je za to, aby krajina už v budúcnosti neprijímala žiadnych žiadateľov o azyl. Premiérka Mette Frederiksenová obhajuje návrh novej legislatívy už od začiatku. „To, čo sa teraz deje, sú logické následky zmien dánskej azylovej politiky v minulých rokoch. Utečencom je človek len vtedy, ak potrebuje ochranu. Keď už mu v jeho domovine nehrozí nebezpečenstvo, mal by sa tam vrátiť a ak nemôže, mal by ísť do deportačného strediska,“ povedala. Jej slová zazneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Dánsko posiela domov predovšetkým ženy a deti, no ľudskoprávne organizácie to považujú za nebezpečné. Podľa nich môžu ženy čeliť zneužívaniu len pre to, že ich manželia či iní členovia rodín bojovali proti militantom. Lisa Blinkenbergová z dánskej pobočky Amnesty International upozornila, že Kodaň by mohla svojím rozhodnutím spustiť neželanú lavínu.

„Považujeme to za znepokojujúce. Najmä, keď je v krajinách Európskej únie viac ako päť miliónov utečencov. Ak urobia rovnaký krok, bude to problém. Dánsko ako bohatá krajina by malo umožniť týmto ľuďom bývať tu. Najmä, ak mnohí z nich pracujú,“ uviedla.

Dánska vláda chce premiestňovať žiadosti o azyl do tretej krajiny mimo EÚ. Zatiaľ ale nemá partnera. Tamojšie médiá však tvrdia, že Kodaň už rokovala s Egyptom, Tuniskom, Rwandou a Etiópiou. Kritici považujú nový návrh legislatívy za najradikálnejší za posledné roky. Podľa nich sa neľudský aspekt dánskeho azylového systému. Prevádzači budú naďalej zarábať a utečenci umierať na mori.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet