Na hlavný obsah

Dáni nebudú musieť nosiť rúška. Na EURO 2020 sa dostane viac ľudí

Krajina uvoľňuje opatrenia postupne.

Dáni nebudú musieť nosiť rúška. Na EURO 2020 sa dostane viac ľudí
Ilustračné foto zo zápasu v Kodani. Foto: TASR/AP

Dánsko chystá v pondelok (14. 6.) ďalšie uvoľnenie opatrení prijatých proti šíreniu koronavírusu. Ľudia už nebudú musieť nosiť na verejnosti rúška s výnimkou stojacich cestujúcich vo verejnej doprave.

Okrem zrušenia povinnosti nosenia rúšok na verejnosti umožnia úrady od pondelka tiež postupné predĺženie otváracej doby barov a reštaurácií. „Vývoj epidémie sa stabilizoval a vakcinačná kampaň pokračuje dobrým tempom,“ uviedol minister spravodlivosti Nick Haekkerup.

Viac divákov na futbale

Na zápasy majstrovstiev Európy vo futbale v Kodani pustia úrady 25 000 divákov namiesto doteraz plánovaných 16 000, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie dánskej vlády.

Dánsko je jednou z krajín, ktoré tento rok od 11. júna do 11. júla spoločne organizujú odložené majstrovstvá Európy vo futbale – na štadióne s kapacitou pre 38 000 ľudí.

V Kodani sa odohrajú tri zápasy v skupine a jeden zápas osemfinále. Dánska futbalová asociácia (DBU) však televízii TV2 povedala, že na prijatie 25 000 fanúšikov na zápas Dánska s Fínskom v sobotu (12. 6.) ešte nie je Kodaň pripravená.

Postupné uvoľňovanie

Už začiatkom apríla Dánsko otvorilo kaderníctva, masérske štúdiá či wellness a tetovacie salóny, potom nasledovali nákupné strediská a obchodné domy.

Koncom apríla sa mohli vrátiť hostia do barov, kaviarní a reštaurácií, začiatkom mája potom do divadiel, kín, koncertných sál či vnútorných športovísk. Pre väčšinu návštev ale platí potreba predložiť takzvaný covidový pas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport