Na hlavný obsah

Dánska premiérka: Po kauze odpočúvania nepotrebujeme naprávať vzťahy so spojencami

Dánska rozviedka mala s odposluchmi pomáhať americkej.

Dánska premiérka: Po kauze odpočúvania nepotrebujeme naprávať vzťahy so spojencami
Dánska premiérka Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP

Dánsko po správach, že Spojeným štátom prostredníctvom vlastnej tajnej služby pomáhalo odpočúvať európskych lídrov, nepotrebuje napravovať vzťahy so svojimi spojencami vrátane Francúzska a Nemecka. V stredu 2. júna to uviedla dánska premiérka Mette Frederiksenová, píše agentúra AFP.

„Nemyslím si, že je správne tvrdiť, že potrebujeme naprávať vzťahy s Francúzskom alebo Nemeckom. Vedieme s nimi nepretržitý dialóg aj o záležitostiach týkajúcich sa spravodajských služieb,“ povedala Frederiksenová.

FE, NSA a stanica Sandagergardan

Viaceré európske médiá v pondelok (31. 5.) informovali, že dánska vojenská rozviedka FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) s odpočúvaním popredných európskych politikov, medzi ktorými boli aj spolková kancelárka Angela Merkelová a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Odpočúvanie sa týkalo popredných politikov z Nemecka, Švédska, Nórska, Holandska a Francúzska. Podľa Dánskeho rozhlasu (DR) NSA získala prístup k textovým správam, telefónnym hovorom a internetovej komunikácii či histórii vyhľadávania.

FE údajne umožnila NSA využívať v rokoch 2012 až 2014 tajnú odpočúvaciu stanicu Sandagergardan neďaleko Kodane. Americká tajná služba vďaka tomu mohla „napichnúť“ dôležitý internetový uzol spájajúci rôzne podmorské káble. Ako pripomína AFP, nie je jasné, či Dánsko v tom čase vedelo, že USA používajú túto infraštruktúru na odpočúvanie dánskych spojencov.

Spolupráca s NSA bola údajne zdokumentovaná v internej správe FE v roku 2015. DR tvrdí, že jeho informácie pochádzajú z deviatich zdrojov, ktoré mali prístup k utajovaným skutočnostiam. Potvrdilo ich malo aj niekoľko nezávislých zdrojov.

Zopakovala, že je to „neprijateľné“

Frederiksenová zopakovala slová dánskej ministerky obrany Trine Bramsenovej, ktorá v pondelok uviedla, že „systematické odpočúvanie blízkych spojencov je neprijateľné“.

Podľa agentúry Reuters Washington v utorok (1. 6.) oznámil, že pri riešení akýchkoľvek otázok týkajúcich sa bezpečnosti bude spolupracovať so svojimi spojencami a európskymi partnermi. Francúzsky prezident Emmanuel Macron aj Merkelová vyhlásili, že odpočúvanie spojencov je neprijateľné a že Francúzsko aj Nemecko sa usilujú o objasnenie tohto incidentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet