Na hlavný obsah

Delta variant posiela do nemocníc v Británii najmä nezaočkovaných, varuje ministerstvo

Rezort vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať.

Delta variant posiela do nemocníc v Británii najmä nezaočkovaných, varuje ministerstvo
Zdravotníčka NHS sa pozerá pri vakcinačných paneloch počas príprav na očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca/Oxford v masovom vakcinačnom centre Elland Road v anglickom meste Leeds 9. februára 2021. Foto: TASR/AP

Vo Veľkej Británii, ale aj v Portugalsku nastupuje ďalšia vlna pandémie, ktorú spôsobuje predovšetkým delta viariant koronavírusu. Na sociálnej sieti to v piatok 18. júna uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Podľa britských úradov je o 60 % nákazlivejší ako doteraz prevládajúci alfa variant, ktorý bol skôr známy ako britský.

„Delta variant (B.1.617.2) pôvodne známy ako indický variant, je nákazlivejší ako všetky doterajšie mutácie koronavírusu,“ priblížilo ministerstvo.

Dobrá správa podľa ministerstva je, že vakcíny sú účinné aj proti tomuto variantu, avšak o niečo menej ako proti doterajším známym mutáciám. Ministerstvo zdôraznilo, že účinnosť sa zvyšuje najmä s druhou dávkou vakcíny.

„Potvrdzujú to aj dáta z britskej ZOE Covid study, ktoré ukazujú, že nové infekcie sa šíria predovšetkým medzi nezaočkovanými ľuďmi. Prosíme vás preto, aby ste sa dali zaočkovať čo najskôr. Chránite tak vás a vašich blízkych,“ vyzvalo ministerstvo zdravotníctva.

Pravdepodobne mieri aj na Slovensko

Oficiálne odhady britskej vlády hovoria, že kým prvá dávka vakcíny chráni pred symptomatickým priebehom covidu pri delta variante na 26 až 40 %, pri druhej dávke je to už na 76 až 84 %.

Pred hospitalizáciou v súvislosti s delta variantom má prvá dávka vakcíny chrániť na 57 až 85 %, s druhou dávkou sa ochrana zvýši na 85 až 98 %.

„Vo Veľkej Británii majú zhruba štvornásobne vyšší počet nových denných prírastkov ako pred mesiacom, v Portugalsku je to zhruba trojnásobok. Obe krajiny odkladajú uvoľňovanie protiepidemických opatrení a portugalská vláda vyhlásila zákaz cestovania z a do Lisabonu,“ popísal slovenský rezort zdravotníctva

Ako ministerstvo uviedlo, je pravdepodobné, že delta variant sa v najbližšom čase rozšíri aj do ďalších európskych krajín vrátane Slovenska. Upozorňuje na to aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet