Na hlavný obsah

Divá zver ničí úrodu na poliach, pestovateľom by mohli pomôcť poľovníci

Diviaky ničia úrodu už počas sejby.

Divá zver ničí úrodu na poliach, pestovateľom by mohli pomôcť poľovníci
Na snímke diviak v lese. Foto: TASR

Divá zver ničí poľnohospodárom úrodu. Tvrdia, že z roka na rok je to horšie, nepomáha im ani oplotenie polí. Pestovatelia odhadujú škody v miliónoch eur. Pomôcť by mohli poľovníci.

Poľovná zver hľadá potravu na poliach v každom ročnom období. Škody hlásia aj poľnohospodári z okolia Púchova na krmovinách, ďateline, kukurici aj pšenici. Za potravou sa diviaky ponáhľajú ešte počas sejby.

„Premnožená poľovná zver vlani poškodila 60 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy a spôsobila straty na úrovní 9,2 milióna eur. Všeobecne, škody sa uplatňujú veľmi ťažko a sú prípady, ktoré končia na súde,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Poľovníci nemali od novembra minulého roka povolené pre pandémiu spoločné poľovačky. Pomohlo im uvoľnenie opatrení. Od začiatku tohto roka ulovili viac ako 8 000 diviakov. Pomôcť by podľa nich mohla lepšia spolupráca a avizujú preto potrebu spoločného stretnutia s lesníkmi a poľnohospodármi, aby hľadali efektívne riešenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko