Na hlavný obsah

Do amazonského pralesa mieri armáda, má zabrániť odlesňovaniu

Ilegálna ťažba v pralese je rozsiahla.

Do amazonského pralesa mieri armáda, má zabrániť odlesňovaniu
Prales okrem ťažby mizne aj v dôsledku požiarov. Bujný prales je vedľa rozsiahlej plochy amazonského dažďového pralesa zničeného požiarom v brazílskej oblasti Vila Nova Samuel. Foto: TASR/AP

Brazília znovu vyšle armádu na ochranu dažďového pralesa v Amazónii, ktorý majú vojaci chrániť najmä pred nelegálnou ťažbou dreva a klčovaním. Dekrétom o tom rozhodol prezident Jair Bolsonaro.

Podobná vojenská misia, ktorá mala brániť odlesňovaniu, sa skončila len pred dvoma mesiacmi. Tá terajšia má trvať najmenej do konca augusta, napísala agentúra AP.

Vojaci zamieria do štátov Pará, Amazonas, Mato Grosso a Rondônia, žiadne ďalšie podrobnosti ale nie sú známe. Do dvoch predchádzajúcich operácií nazvaných Zelená Brazília sa zapojili tisíce príslušníkov armády.

Podľa ochranárov je nasadenie armády neefektívne

Ochranári tvrdia, že nasadenie armády nie je príliš efektívne a že vojaci nedokážu účinne brániť rozsiahlemu výrubu stromov. V roku 2020 bolo vyklčovaných zhruba 8 500 kilometrov štvorcových amazonského pralesa, čo bola jedna z doteraz najväčších zaznamenaných hodnôt.

Tento rok sa situácia ďalej zhoršila, v apríli a v máji sa plocha vyklčovaného porastu oproti predchádzajúcemu roku výrazne zväčšila. V máji sa vyrúbala plocha 1 180 kilometrov štvorcových lesov, o 40 percent viac ako v rovnakom mesiaci vlani.

Tohtoročné údaje sú podľa odborníkov alarmujúce aj preto, že ilegálna ťažba dreva dosiahla rekordnú úroveň ešte pred začiatkom obdobia sucha, počas ktorého odlesnené plochy vždy rapídne pribúdajú.

Bolsonaro v ekologickej rétorike otočil

Vládu krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara ekológovia kritizujú za malú starostlivosť o brazílsky prales. Sám Bolsonaro v minulosti vyhlásil, že je nutné zdroje v Amazónii viac využívať. Na aprílovom klimatickom samite ale výrazne zmenil rétoriku a prejavil vôľu zvýšiť ochranu pralesa.

Podľa niektorých analytikov môže obrat v rétorike súvisieť s prezidentskými voľbami, ktoré Brazíliu čakajú na budúci rok a v ktorých by podľa terajších prieskumov Bolsonara porazil ľavicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Brazília chce na boj proti odlesňovaniu získať aj zdroje zo zahraničia a rokuje okrem iného so Spojenými štátmi. Podľa agentúry AP sú ale teraz rokovania na mŕtvom bode a rozhodnutie Bolsonara vyslať armádu má partnerom dokázať, že sa Brazília v ochrane pralesa aktívne angažuje.

V tejto súvislosti minulý týždeň oznámil demisiu brazílsky minister životného prostredia Ricardo Salles. Z vlády odchádza po obvinení z nelegálneho vývozu dreva z Amazónie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet