Na hlavný obsah

Dýchal a mal pulz, zrazu sa to zmenilo. Rozhodovali sekundy, hovorí lekár o kolapse Eriksena

Hrdinom momentu bol kapitán Kjaer.

Dýchal a mal pulz, zrazu sa to zmenilo. Rozhodovali sekundy, hovorí lekár o kolapse Eriksena
Dánsky futbalista Christian Eriksen na zemi po kolapse, pri ňom vpravo kapitán tímu Simon Kjaer. Foto: SITA/AP

Futbaloví fanúšikovia po celom svete v sobotu (12. 6.) zatajovali dych. Najväčšia hviezda dánskej reprezentácie Christian Eriksen počas zápasu na ME 2020 proti Fínom skolabovala. Výborného záložníka museli záchranári oživovať priamo na ihrisku.

Stalo sa to v závere prvého polčasu. Približne po pätnástich minútach oživovania ho transportovali do nemocnice, kde bol už pri vedomí a v stabilizovanom stave.

Všetko mohlo byť inak

Spoluhráči okamžite privolali lekársku pomoc. Lekár dánskeho tímu Morten Boesen priblížil, že Eriksenovi zrejme zachránila život okamžitá reakcia a v sekunde mohlo dopadnúť všetko inak.

„Najprv dýchal a mal pulz, ale zrazu sa všetko zmenilo,“ popísal túto situáciu. „Okamžite sme začali s kardio-pulmunárnou resuscitáciou a podarilo sa nám ho vrátiť späť. Pred odvozom do nemocnice so mnou dokonca komunikoval,“ dodal.

Správny kapitán

Hrdinom momentu bol kapitán Dánov Simon Kjaer. V momente, ako Eriksen odpadol, privolával lekársku pomoc. Zároveň prišiel k nemu a kontroloval, či nemá zapadnutý jazyk, aby sa po strate vedomia neudusil.

Blízko k ihrisku prišla aj plačúca manželka Eriksena Sabrina. Kjaer ju spolu s brankárom Kasperom Schmeichelom začal utešovať. Ostatní Eriksenovi spoluhráči medzitým obklopili jeho telo, aby zabránili prehnanej medializácii a blízkej prítomnosti kameramanov a fotografov.

Ako píšu zahraničné médiá, po hororovom zážitku budú mať Dáni k dispozícii psychológa. Podľa Dánskeho futbalového zväzu (DBU) poskytnú intervenciu každému, kto ju bude potrebovať – vrátane Eriksenovej rodiny.

Zjednotenie fanúšikov

Dlhé minúty hrôzy a nejasnosti, ako sa situácia vyvinie, spojili fanúšikov na štadióne. Dáni aj Fíni spolu skandovali meno Christiana Eriksena. Niektorí poskytli svoje vlajky, aby vedeli dánski futbalisti lepšie zakryť tento moment pred kamerami.

„Buď silný, Chris. Myšlienkami sme s tebou,“ napísal na twitteri Eriksenov klubový zamestnávateľ Inter Miláno. „Všetci sme s tebou, Chris. Ostaň silný!“ odkázal mu slovenský reprezentant a jeho klubový spoluhráč Milan Škriniar.

V neskôr hranom zápase Belgicka s Ruskom sa na štadióne v Petrohrade objavili vlajky domácich s nápisom „Zdravie Chrisovi“. Útočník Interu a Belgicka Romelu Lukaku po strelení gólu na 1:0 pribehol ku kamere a Eriksenovi odkázal, že ho má rád.

Zápas dohrali

Dánsko napriek traumatizujúcej skúsenosti dohralo sobotný zápas. Želali si to samotní hráči a požiadal ich o to aj Eriksen, s ktorým sa spojili telefonicky, keď bol v nemocnici. Odkázal im, že sa už cíti lepšie. Dáni boli na ihrisku jasne lepší, no prehrali 0:1.

„Reakcia hráčov bola obdivuhodná, už na nich ani nemôžem byť viac hrdý. Sú vyčerpaní a emocionálne vyprahnutí,“ zneli po stretnutí slová trénera Kaspera Hjulmanda.

Vysvetlil, že k dispozícii boli dve alternatívy – dohrať zápas v sobotu alebo v nedeľu napoludnie. „Všetci sme chceli hrať dnes, hráči si boli istí, že by ani nezaspali, takže bolo lepšie dokončiť to,“ priblížil.

„Hovoril som s Christianom a jeho rodinou, všetkým nám to pripomenulo, že najdôležitejšie v živote je zdravie,“ dodal.

Podobné prípady

Incident pripomenul podobné situácie z minulosti. V roku 2012 skolaboval Fabrice Muamba z Boltonu počas zápasu s Tottenhamom, anglického stredopoliara konžského pôvodu sa tiež podarilo zachrániť. „Prosím, Bože,“ napísal na twitteri dnes 33-ročný už bývalý futbalista po Eriksenovom kolapse.

Nie vždy však podobné udalosti skončili šťastne. V roku 2003 na Pohári konfederácii FIFA odpadol počas zápasu Kamerunčan Marc-Vivien Foe, ktorého sa už nepodarilo oživiť.

V júli 2017 skolaboval v Rakúsku cez prípravný duel mladý stredopoliar Abdelhak Nouri z Ajaxu Amsterdam, hoci sa lekárom podarilo obnoviť srdcovú činnosť a letecky ho transportovali do nemocnice, má natrvalo poškodený mozog. Vyšetrovanie preukázalo, že sa mu po kolapse nedostala adekvátna zdravotná starostlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport