Na hlavný obsah

EMA vyzvala AstraZenecu, aby pri vakcíne varovala aj pred vzácnou chorobou

Súvislosť medzi očkovaním a ochorením skúma od apríla.

EMA vyzvala AstraZenecu, aby pri vakcíne varovala aj pred vzácnou chorobou
Sídlo Európskej liekovej agentúry v holandskom Amsterdame a ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od firmy AstraZeneca. Foto: SITA/TASR/koláž RTVS

Spoločnosť AstraZeneca by mala k možným vedľajším účinkom svojej vakcíny proti koronavírusu doplniť syndróm kapilárneho úniku. V piatok 11. júna ju na to vyzval Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej liekovej agentúry (EMA).

Únijný liekový regulátor tiež odporučil, aby vakcínu nepoužívali ľudia, ktorí týmto vzácnym cievnym ochorením trpia alebo trpeli.

EMA súvislosť medzi týmto ochorením a očkovaním študuje od apríla u šiestich pacientov, u ktorých sa syndróm prejavil po očkovaní.

Vakcína od AstraZenecy bola už skôr daná do súvislosti so vzácnym vznikom krvných zrazenín, podľa zdravotníckych úradov však jej prínos prevažuje nad rizikami.

Zápaly srdcového svalu

EMA v piatok oznámila, že pokračuje v skúmaní viacerých prípadov zápalových ochorení srdca.

Skúma prípady zápalu srdcového svalu (myokarditída) a zápalu osrdečníka (perikarditída), ktoré sa prejavili po očkovaní vakcínou od AstraZenecy aj výrobcov Pfizer/BioNTech, Moderna aj Johnson & Johnson.

Medzi príznaky týchto ochorení podľa agentúry AP patria často krátkodobé ťažkosti s dýchaním a bolesti na hrudníku.

„Je potrebné ďalšie hodnotenie, aby sme určili, či je tu príčinná súvislosť s vakcínami,“ uviedla EMA s tým, že výsledky by mali byť dostupné na budúci mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet