Na hlavný obsah

Etiópska vláda v Tigraji jednostranne vyhlásila pokoj zbraní

Prímerie má trvať do konca pestovateľskej sezóny.

Etiópska vláda v Tigraji jednostranne vyhlásila pokoj zbraní
Zničený tank je odstavený na okraji cesty južne od Humery v etiópskom regióne Tigraj 1. mája 2021. Foto: TASR/AP

Etiópska vláda v pondelok (28. 6.) jednostranne vyhlásila v oblasti Tigraj pokoj zbraniam, píše agentúra AP. Oznámenie prichádza takmer osem mesiacov od začiatku krvavého konfliktu a za situácie, keď státisíce obyvateľov Tigraja čelia najhoršiemu hladomoru za posledných desať rokov.

Oznámenie o pokoji zbraní zverejnili etiópske štátne médiá. Krátko predtým prechodná administratíva v Tigraji, ktorú vymenovala centrálna vláda, utiekla z regionálneho hlavného mesta Mekele a vyzvala na okamžité prímerie, ktoré umožní do regiónu doručiť humanitárnu pomoc.

Podľa etiópskej vlády prímerie potrvá dovtedy, kým sa v Tigraji skončí pestovateľská sezóna, čo podľa AP býva v septembri. Vláda zároveň nariadila všetkým federálnym a regionálnym úradom, aby pokoj zbraní rešpektovali.

Prímerie pomôže ľuďom uprostred hladomoru

Etiópska vláda napísala, že pokoj zbraní „poľnohospodárom umožní obrábať svoju pôdu, umožní humanitárnym skupinám fungovať bez prítomnosti vojakov a komunikovať so zvyškom (niekdajšej tigrajskej vládnucej strany), ktoré chcú mier“. Snaha postaviť bývalých lídrov Tigraja pred spravodlivosť podľa vyhlásenia neustane.

„Vláda má zodpovednosť nájsť politické riešenie problému,“ uviedol šéf prechodnej administratívy v Tigraji Abraham Belay vo výzve na pokoj zbraní. Doplnil, že niektorí členovia bývalej tigrajskej vládnucej strany sú ochotní s centrálnou vládou rokovať.

Tigrajskí bojovníci, s ktorými centrálna vláda rokovať odmietla, najnovší vývoj podľa AP okamžite nekomentovali.

Boje trvajú už celé mesiace

Tigraj v uplynulých dňoch zažil jedny z najťažších bojov od začiatku konfliktu. Niektorí obyvatelia metropoly Mekele príchod tigrajských síl v pondelok vítali.

V Tigraji vlani začali boje medzi federálnou a miestnou vládou pre údajné krádeže zbraní z vojenskej základne. Násilie v hornatom regióne s viac ako piatimi miliónmi obyvateľov si vyžiadalo tisíce obetí na životoch a dva milióny ľudí prinútilo opustiť domovy.

Do bojov sa zapojili aj jednotky susednej Eritrey a etiópskeho štátu Amharsko. Etiópske vojská a jeho spojenci proti bývalým lídrom Tigraja a ich stúpencom tvrdo zakročili, zatiaľ čo humanitárne skupiny vládu vyzývali, aby región viac sprístupnila dodávkam s pomocou.

Vojenský nálet na rušné trhovisko v Tigraji si minulý týždeň vyžiadal na 60 obetí, čo medzinárodný tlak na etiópsku vládu zvýšilo, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet