Na hlavný obsah

EÚ oficiálne uvalila rozsiahle sankcie na Bielorusko

Súvisia so zatknutím opozičného aktivistu Prataseviča.

EÚ oficiálne uvalila rozsiahle sankcie na Bielorusko
Eurokomisár pre susedskú politiku a rozširovanie Olivér Várhelyi (vpravo) pózuje s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou počas rokovania o sankciách proti Bielorusku. Foto: TASR

Európska únia vo štvrtok (24. 6.) oficiálne uvalila rozsiahle sankcie na Bielorusko, ktoré postihujú celé sektory tamojšej ekonomiky. Ide o reakciu na incident s odklonom lietadla a zatknutím bieloruského novinára Ramana Prataseviča, píšu agentúry AFP a Reuters.

Ministri zahraničných vecí EÚ tieto rozsiahle sankcie proti Bielorusku schválili už v pondelok (21. 6.) na stretnutí v Luxemburgu. Okrem toho rozšírili v súvislosti s Bieloruskom aj zoznam sankcionovaných osôb, do ktorého pribudlo osem organizácií a 86 osôb.

Medzi nimi sú aj Lukašenkov syn Dzmitryj a manželka jeho druhého syna Viktara Liliji, ako aj bieloruskí ministrí obrany a dopravy.

Odobrenie sankcií lídrami EÚ na ich práve prebiehajúcom dvojdňovom summite je formálnym krokom. Sankcie budú teraz zverejnené v plnom rozsahu v oficiálnom vestníku eurobloku, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet