Na hlavný obsah

EÚ schválila zákaz preletov bieloruských lietadiel ponad územie Únie

Ide o reakciu na zadržanie novinára Prataseviča.

EÚ schválila zákaz preletov bieloruských lietadiel ponad územie Únie
Na snímke lietadlo bieloruského národného dopravcu Belavia. Foto: Reuters

Veľvyslanci členských krajín Európskej únie (EÚ) v piatok (4. 6.) schválili zákaz vstupu bieloruských aerolínií do vzdušného priestoru únie a tiež zákaz ich pristávania na letiskách v EÚ.

Zároveň platí odporúčanie, aby európski prepravcovia nevyužívali vzdušný priestor Bieloruska. Informovala o tom s odvolaním sa na tri diplomatické zdroje agentúra Reuters.

Schválené opatrenia majú platiť od polnoci, teda od soboty 5. júna. Únijní diplomati svojím rozhodnutím potvrdili závery májového summitu EÚ, na ktorom sa prezidenti a premiéri únie zhodli na prijatí cielených sankcií voči Bielorusku v reakcii na vynútené pristátie civilného letu spoločnosti Ryanair v Minsku.

Na palube lietadla bol novinár a aktivista Raman Pratasevič, ktorého zadržali spolu s priateľkou po nútenom pristátí lietadla mieriaceho z Grécka do Litvy, teda na linke medzi dvoma členskými štátmi európskeho bloku. Teraz je novinár kritizujúci režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vo väzbe.

Letecké spoločnosti Lufthansa, SAS, Air France, LOT, Finnair, ČSA a airBaltic sú medzi dopravcami, ktorí už skôr oznámili, že prestanú lietať ponad Bielorusko.

Bieloruský národný dopravca Belavia operuje lety spájajúce krajinu s približne 20 európskymi letiskami, vrátane Helsínk, Amsterdamu, Milána, Varšavy, Frankfurtu, Paríža, Ríma či Viedne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet