Na hlavný obsah

EURO 2020: Španieli po dramatickom predĺžení vyradili Chorvátov

Svojho štvrťfinálového súpera spoznajú čoskoro.

EURO 2020: Španieli po dramatickom predĺžení vyradili Chorvátov
Na snímke španielski hráči oslavujú víťazstvo nad Chorvátskom a postup do štvrťfinále. Foto: TASR/AP

Futbalisti Španielska sa prebojovali do štvrťfinále EURO 2020. V pondelkovom (28. 6.) dramatickom osemfinálovom stretnutí triumfovali v Kodani nad Chorvátmi 5:3 po predĺžení vďaka gólom Alvara Moratu a Mikela Oyarzabala v extračase.

Španieli, ktorí v skupine deklasovali Slovákov v Seville 5:0, si v 20. minúte dali kuriózny vlastný gól po hrubom zaváhaní brankára Unaia Simona. Do polčasu stihol vyrovnať Pablo Sarabia a v 57. minúte dostal „La Furiu Roja“ do vedenia Cesar Azpilicueta.

Na 3:1 pre trojnásobných majstrov Európy zvýšil v 77. minúte Ferran Torres. Vicemajstri sveta sa však nevzdali, v 85. minúte znížili gólom Mislava Oršiča a vyrovnali v nadstavenom čase vďaka Mariovi Pašaličovi.

Triler vyvrcholil v 30-minútovom predĺžení a v jeho prvej časti sa Španieli opäť dostali do dvojgólového vedenia a už si ho druhýkrát nenechali vziať.

Priebeh zápasu:

Španieli súpera hneď zatlačili do hlbšieho bloku, držali podľa očakávania loptu a postupne sa vedeli dostať aj do šancí. V 13. minúte vypálil len do bočnej siete Sarabia.

O tri minúty Pedri vysunul do stopercentnej šance Kokeho, ten však trafil len nohu Livakoviča. O ďalšie tri minúty po centri z pravej strany Morata zblízka v nádejnej pozícii hlavičkoval zle. Potom prišiel pre Španielov šok, keď Pedri poslal od stredového kruhu prudkú a skákavú malú domov. Brankár Simon ju úplne podcenil a nekoncentrovaný ju zlým spracovaním poslal do vlastnej bránky. UEFA v oficiálnom zápise pôvodne gól pripísala Simonovi, neskôr za strelca vlastného gólu označila Pedriho.

Chorváti do tých chvíľ nemali ani jeden strelecký pokus, napriek tomu zrazu viedli. Gól Španielov zaskočil a ich súper bol hneď na koni. Dispečer Modrič pekne vysunul v 25. minúte do šance Vlašiča, ten však trafil iba bočnú sieť. Následne sa neujala ani strela Kovačiča, išla nad.

Španielsko sa postupne otriaslo, vrátilo sa k svojej hre s držaním lopty a dokázalo vyrovnať. V 38. minúte súpera uzavrelo v šestnástke, po sérii prihrávok z ľavej strany tvrdo vystrelil Gaya, Livakovič loptu len vyrazil pred seba a dorážka Sarabiu už nezadržateľne napla sieť.

Aj v druhom dejstve pokračovali Španieli v držaní lopty a snažili sa čosi vymyslieť v útočnej fáze. Centre smerovali najmä na vzdialenejšiu žrď, obrana a brankár Chorvátska však boli pozorní. Platilo to len do 57. minúty, keď po ďalšej typickej akcii Ferran Torres odcentroval z ľavej strany, presne našiel nabiehajúceho Azpilicuetu a španielsky krajný obranca po dlhom šprinte hlavou zblízka dostal svoj tím do vedenia.

Balkánci mohli vyrovnať v 67. minúte, keď sa vo výbornej pozícii ocitol Guardiol, ale jeho strelu medzi nohy obrancu výborným reflexívnym zákrokom zlikvidoval Simon.

Na opačnej strane dal gól Morata, no bolo to z jasného ofsajdu. V 77. minúte udreli Španieli opäť a opäť to nebol obyčajný gól. Po občerstvovacej pauze boli Chorváti nekoncentrovaní, krajný obranca Guardiol sa nestihol vrátiť do pozície po dlhom pase Paua Torresa a Ferran Torres v nájazde rutinérsky prekonal Livakoviča medzi nohy.

Vicemajstri sveta z Chorvátska flintu do žita nehodili a striedajúci Olmo v 85. minúte dotlačil loptu do siete po dobíjaní španielskej bránky. Dramatický a zaujímavý duel pokračoval šesťminútovým nadstavením, v ktorom v 90.+2 minúte hlavičkou po dobrom centri Oršiča vyrovnal ďalší striedajúci hráč Pašalič.

V predĺžení hneď nebezpečne vystrelil tesne nad brvno Oršič a následne v obrovskej šanci nedal ani Kramarič, ktorého fantasticky vychytal Simon.

Dráma eskalovala, z následnej akcie Vida v poslednej chvíli zblokoval strelu Olma. V 100. minúte však Olmo presne našiel Moratu, útočník Španielska si dobre spracoval loptu a tvrdou bombou nad hlavu Livakoviča opäť dostal svoj tím do vedenia.

Gólové hody sa neskončili a o tri minúty na 5:3 zvýšil Oyarzabal po centri Olma. V 116. minúte ešte ušiel chorvátskej obrane Morata, ale jeho strelu ľavačkou Livakovič výborne zlikvidoval. V úplnom závere ešte trafil Olmo žrď, no rekordný deviaty gól v zápase finálového turnaja ME už nepadol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport