Na hlavný obsah

Europoslanci schválili podanie žaloby na Komisiu. Nechráni európske peniaze, tvrdia

Prekáža im, že nevyužíva podmienku pre čerpanie fondov.

Europoslanci schválili podanie žaloby na Komisiu. Nechráni európske peniaze, tvrdia
Na kombosnímke vľavo eurá, vpravo sídlo Európskej komisie v Bruseli. Foto: TASR/fotokoláž: RTVS

Európska komisia pridlho odkladá zavedenie nového pravidla, ktoré podmieňuje čerpanie európskych peňazí dodržiavaním princípov právneho štátu. Tvrdia to poslanci Európskeho parlamentu, ktorí sa vo štvrtok (10. 6.) zhodli na podaní žaloby na Komisiu.

Poslanci uznesenie schválili veľkou väčšinou hlasov a požadujú v ňom, aby Komisia do dvoch týždňov začala uplatňovať podmienku pri vyplácaní peňazí z fondu obnovy.

Prvé splátky by mali členské štáty dostať už počas letných prázdnin. Komisia tvrdí, že detaily využívania systému doladí v nasledujúcich týždňoch.

Systém schválili aj napriek neochote Maďarska a Poľska

Na zavedení systému sa členské štáty a parlament zhodli koncom minulého roka, hoci Maďarsko a Poľsko dlho nesúhlasili a hrozili v tejto súvislosti zablokovaním rozpočtu Únie.

Práve tieto krajiny, s ktorými vedú inštitúcie EÚ konania pre obavy z porušovania európskych hodnôt, sa vplyvu mechanizmu obávajú najviac, a obrátili sa preto aj na súd EÚ. Komisia tvrdí, že pripravuje podrobné usmernenia pre uplatňovanie podmienky a zároveň čaká na vyjadrenie justície oslovenej Varšavou a Budapešťou.

S tým však poslanci nie sú spokojní. V uznesení, ktoré podporilo 506 poslancov zo 684 hlasujúcich, požadujú, aby Komisia začala podľa nového pravidla aktívne konať do dvoch týždňov. V opačnom prípade dali šéfovi europarlamentu Davidovi Sassolimu za úlohu, aby podal výkonný orgán Únie žalobu pre nečinnosť.

Ochráňte európske peniaze pred Orbánom

„Nemáme žiadnu šancu ochrániť historický rozpočet EÚ pred (maďarským premiérom Viktorom) Orbánom a jeho kumpánmi, ak nezačne (Komisia) využívať podmienku právneho štátu. Nie o niekoľko mesiacov, hneď,“ vyhlásila maďarská opozičná europoslankyňa Katalin Csehová z liberálnej frakcie, ktorá bola jednou z iniciátoriek výzvy.

Orbán podľa viacerých poslancov rozdeľuje európske fondy medzi spriaznených podnikateľov a zároveň obmedzuje slobodu médií, akademických inštitúcií či justície.

Maďarská vláda označuje zavedenie mechanizmu za snahu pripraviť krajinu o spoločné unijné peniaze.

„Komisia je neaktívna, zatiaľ čo útok na naše hodnoty, naše práva a naše peniaze pokračuje každý deň,“ vyhlásil ďalší zo spoluautorov uznesenia Daniel Freund z klubu zelených.

Výzvu na využitie mechanizmu, ktorý sa popri Maďarsku či Poľsku môže v súvislosti s konfliktom záujmov premiéra Andreja Babiša dotknúť aj Česka, podporila aj väčšina českých europoslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet