Na hlavný obsah

Európska komisia schválila slovenský plán obnovy

Ten počíta s investíciami v hodnote 6,3 miliardy eur.

Európska komisia schválila slovenský plán obnovy
Na snímke vľavo predsedníčka EK Ursula von der Leyenová odovzdáva plán obnovy do rúk predsedu vlády SR Eduardovi Hegerovi. Foto: TASR

Európska komisia (EK) schválila Plán obnovy a odolnosti SR. Povedala to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok (21. 6.) na oficiálnej návšteve v Bratislave.

„Som rada, že Európska únia rozhodla, že dá zelenú aj slovenskému plánu obnovy v hodnote 6,3 miliardy eur,“ uviedla predsedníčka a dodala, že Slovensko dodalo plán obnovy ako piata najrýchlejšia krajina spomedzi všetkých členských štátov EÚ.

Von der Leyenová vysvetlila, že Plán obnovy Európy je jeden z najväčších plánov v EÚ a počíta s investíciami až do výšky 800 miliárd eur.

EK vo svojom stanovisku píše, že slovenský plán obnovy je „komplexný a koherentný súbor míľnikov a cieľov, ktoré sú jasné, realistické a dostatočne ambiciózne na dosiahnutie stanovených cieľov.“

Nosnými piliermi plánu sú zelené témy a aktivity podporujúce boj s klimatickou zmenou, na ktoré pôjde 43 percent z balíka investícií, a digitalizácia (21 percent).

Premiér Eduard Heger (OĽANO) označil toto rozhodnutie za „dôležitý míľnik v histórii Slovenska“. Uviedol, že plán obnovy počíta s mnohými reformami a investíciami, ktoré posunú Slovensko po kríze vpred.

„Plán obnovy je tu pre občanov SR, nie pre politické strany a politikov,“ zdôraznil Heger s tým, že od tohto plánu do veľkej miery závisí aj budúcnosť Slovenska.

Prioritami plánu sú zelená ekonomika, vzdelávanie, veda a výskum, inovácie, zdravotníctvo a efektívna verejná správa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko