Na hlavný obsah

Európska komisia žaluje Slovensko pre náhrady za zrušené dovolenky

Slovenské pravidlá majú byť v rozpore s predpismi EÚ.

Európska komisia žaluje Slovensko pre náhrady za zrušené dovolenky
Na snímke vlajky Európskej únie, Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad. Foto: TASR

Európska komisia žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie pre porušenie európskych nariadení v súvislosti s balíkmi služieb v cestovnom ruchu.

Slovensko podľa Komisie existujúcimi vnútroštátnymi pravidlami pre dovolenky zrušené z dôvodu pandémie porušuje právne predpisy EÚ.

Podľa platných predpisov musia cestujúci, ktorých dovolenka bola pre pandémiu zrušená, prijať buď zmenenú cestovnú zmluvu alebo náhradný balík od rovnakej spoločnosti. Alternatívne majú nárok na vrátenie peňazí až po 31. auguste 2021.

„Tieto pravidlá porušujú právo Únie, pretože podľa smernice o balíkoch cestovných služieb majú cestujúci nárok na vrátenie peňazí do 14 dní, ak je ich zmluva o balíku cestovných služieb vypovedaná z dôvodu nevyhnutných a mimoriadnych okolností,“ píše EK v odôvodnení.

Problém z júla 2020

Komisia začala konanie voči Slovensku ešte v júli minulého roka. Slovensko totiž nesplnilo povinnosť zaviesť také pravidlá týkajúce sa balíkov cestovných služieb, aby boli v súlade so smernicou EÚ.

Následne v októbri EK zaslala Slovensku odôvodnené stanovisko.

„V decembri 2020 Slovensko odpovedalo na odôvodnené stanovisko a zdieľalo návrh legislatívnej zmeny,“ spresnila EK. Slovensko plánovalo novelu prijať v marci 2021 tak, aby nadobudla účinnosť 1. mája.

Slovensko legislatívu neupravilo

Komisia priblížila, že ju slovenské orgány koncom marca oboznámili s tým, že avizovaná novela prijatá nebola a v jej prípade začne nový legislatívny proces.

„Pretože Slovensko ešte nezmenilo svoje právne predpisy, Komisia sa dnes (utorok, pozn. red.) rozhodla podať návrh na Súdny dvor EÚ, aby zabezpečila, že sa toto dôležité právo spotrebiteľa na balík cestovných služieb stalo v rámci slovenských právnych predpisov opäť realitou,“ vysvetlila Komisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko