Na hlavný obsah

Európska únia a USA ukončili roky trvajúci obchodný spor o dotácie pre Airbus a Boeing

Partneri hovoria o novej ére obchodných vzťahov.

Európska únia a USA ukončili roky trvajúci obchodný spor o dotácie pre Airbus a Boeing
Európska únia (EÚ) a USA sa dohodli na predĺžení prímeria v ich 17-ročnom spore o dotácie pre výrobcov lietadiel Airbus a Boeing o päť rokov. Foto: TASR/AP

EÚ a Spojené štáty podľa očakávaní dosiahli v utorok (15. 6.) v Bruseli dohodu týkajúcu sa dotácií pre veľké civilné lietadlá (LCA). Ukončili tak takmer 17 rokov trvajúci obchodný spor týkajúci sa spoločnosti Boeing a európskeho výrobcu lietadiel Airbus.

Dohodu podpísal výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis a splnomocnenkyňa USA pre obchod Katherine Taiová.

Po administratíve Donalda Trumpa, ktorá znamenala zavádzanie nových ciel a hrozbu obchodnej vojny, vnímajú obe strany dohodu ako perspektívu pre spoluprácu zameranú na riešenie ďalších dlhodobých sporov, dvojstranných problémov i globálnych výziev.

Obchodný spor sa podarilo vyriešiť

Eurokomisia upozornila, že EÚ a USA chcú prekonať dlhotrvajúce rozdiely, aby sa predišlo budúcim súdnym sporom a zachovali sa rovnaké podmienky pre všetkých výrobcov lietadiel.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zdôraznila, že po intenzívnej práci medzi eurokomisiou a administratívou USA sa dohodou Boeing – Airbus podarilo prispieť k vyriešeniu najdlhšieho obchodného sporu v histórii Svetovej obchodnej organizácie (WTO). „Naznačuje to nového ducha spolupráce medzi EÚ a USA a aj to, že ďalšie problémy môžeme vyriešiť vo vzájomný prospech,“ uviedla.

Dombrovskis spresnil, že obe strany získali čas a priestor na nájdenie trvalého riešenia, čomu má napomôcť aj nová pracovná skupina pre lietadlá.

Dohoda znamená aj to, že obe strany pozastavili  uplatňovanie svojich protiopatrení po dobu piatich rokov a ušetrili tak miliardy eur na clách z dovozu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet