Na hlavný obsah

Európska únia nakúpi ďalších 150 miliónov dávok vakcín od Moderny

Únia sa pripravuje na preočkovanie takmer pol miliardy obyvateľov.

Európska únia nakúpi ďalších 150 miliónov dávok vakcín od Moderny
Krabice obsahujúce vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od americkej biotechnologickej spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Európska únia rozhodla o objednaní ďalších 150 miliónov dávok vakcíny od spoločnosti Moderna, uviedla v utorok 22. júna Európska komisia. Nákup umožňuje zmluva medzi EÚ a americkým výrobcom z tohtoročného februára.

Členské krajiny únie zároveň podľa EK podporili plán na predĺženie systému kontroly vývozu vakcín do krajín mimo bloku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dávky Moderny do EÚ dorazia na budúci rok. Možnosť ich objednania je súčasťou zmluvy s Modernou na 300 miliónov dávok vakcíny.

Polovicu si už unijný blok objednal, rovnako ako ďalších 160 miliónov dávok očkovacej látky, na ktorej s Modernou podpísal zmluvu už v novembri minulého roka.

Podľa EK druhá zmluva s Modernou počíta aj s nákupom vakcín, ktoré boli upravené v súvislosti s rôznymi variantmi koronaviru SARS – CoV – 2 alebo s takzvanými posilňujúcimi dávkami.

Zabezpečenie dostatočného množstva preparátov na preočkovanie takmer pol miliardy obyvateľov únie má uľahčiť aj rozhodnutie vlád o predĺžení kontrolného mechanizmu na ich vývoz.

Únia zatiaľ zablokovala vývoz len jednej dodávky. V marci Taliansko odmietlo dodať 250 000 dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca vyrobených na jej území do Austrálie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet