Na hlavný obsah

Expolicajta Chauvina odsúdili na 22,5 roka za vraždu Georgea Floyda

Prokuratúra žiadala až 30 rokov za mrežami.

Expolicajta Chauvina odsúdili na 22,5 roka za vraždu Georgea Floyda
Na snímke je bývalý americký policajt Derek Chauvin. Foto: TASR/AP

Americký súd v piatok (25. 6.) odsúdil bývalého policajta Dereka Chauvina na 22 a pol roka odňatia slobody za minuloročnú vraždu Afroameričana Georgea Floyda, ktorá rozpútala masívnu vlnu protestov proti rasizmu a policajnému násiliu naprieč celými Spojenými štátmi. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Sudca Peter Cahill odôvodnil, že jeho rozsudok sa zakladá na Chauvinovom „zneužití postavenia a moci a tiež na mimoriadnej krutosti voči Georgi Floydovi“ a nijako neodráža „city alebo sympatie“.  Sudca tiež pripustil, že Floydova smrť spôsobila komunite značnú bolesť.

Prokuratúra pre Chauvina žiadala 30-ročný trest. Obhajoba požadovala podmienečný trest s odôvodnením, že Floydova vražda by sa dala „najlepšie opísať ako chyba urobená v dobrej vôli“.

Po vynesení rozsudku Chauvina okamžite odviedli späť do väznice. Rovnako ako pri aprílovom vynesení rozsudku o jeho vine, ani tentoraz neprejavil prakticky žiadne emócie, keď sudca vyslovil výšku trestu.

Pri dobrom správaní môže Chauvin počítať s podmienečným prepustením po odpykaní dvoch tretín trestu, teda zhruba po 15 rokoch, uvádza agentúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet