Na hlavný obsah

Facebook zmenil rozhodnutie v súvislosti s blokovaním účtov Trumpa

Spoločnosť exprezidenta od účtov odstrihla v januári.

Facebook zmenil rozhodnutie v súvislosti s blokovaním účtov Trumpa
Na snímke aplikácia Facebook v mobilnom telefóne a bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Spoločnosť Facebook v reakcii na januárové stanovisko svojho Dozorného panelu zmenila časovo neohraničené blokovanie účtov amerického exprezidenta Donalda Trumpa na dvojročný trest.

Podľa piatkového (4. 6.) vyhlásenia Facebooku sa počíta od dátumu pôvodného uzamknutia účtov na facebooku a instagrame a potrvá teda do januára 2023.

V Závislosti od okolností ale môže byť predĺžený, uviedol Facebook. Spoločnosť zároveň predstavila nový prístup k aktivitám „verejných osobností“ v čase spoločenských nepokojov.

Trest za Kapitol

Trumpa odstrihol Facebook od jeho účtov 7. januára pre prezidentove vyjadrenia súvisiace s vpádom jeho priaznivcov do sídla amerického Kongresu.

Najskôr odstránil vybraný obsah a krátko na to oznámil, že končiaci šéf Bieleho domu stratí kontrolu nad svojimi účtami na dobu neurčitú.

Spoločnosť následne požiadala o posúdenie tejto intervencie svoj relatívne nový kontrolný orgán, ktorý síce zablokovanie Trumpa ako také podporil, kritizoval ale „neštandardný“ trest.

Pred spustením zvážia „ohrozenie“

Facebook v piatok v reakcii uviedol, že vzhľadom na závažnosť okolností svojho januárového zásahu proti aktivitám vtedajšieho prezidenta teraz aplikuje najvyšší možný trest podľa nových protokolov pre podobné prípady.

„Pozastavujeme jeho účty na dva roky, s účinnosťou od dátumu pôvodného zablokovania, ktorým je tohtoročný 7. január,“ oznámil viceprezident technologického giganta Nick Clegg.

Na konci dvojročného obdobia vraj bude firma prípad konzultovať s bližšie nešpecifikovanými expertmi a vyhodnocovať, či by opätovné vpustenie Trumpa na jej platformy neznamenalo „závažné ohrozenie verejnej bezpečnosti“.

Blokovanie môžu predĺžiť

Ak Facebook dospeje k záveru, že takéto riziko existuje, trest pre exprezidenta predĺži na jasne daný čas. „Keď bude nakoniec blokovanie ukončené, bude na mieste prísna sada rýchlo eskalujúcich postihov, ktorá sa spustí, ak sa Trump dopustí ďalšieho porušovania (zásad),“ dodáva Clegg.

Dozorný panel bezprostredne po zverejnení jeho vyjadrenia uviedol, že sa s oznámeným postupom Facebooku zoznamuje.

„Dozorný panel skúma odpoveď Facebooku na rozhodnutie panelu v kauze týkajúcej sa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a poskytne podrobnejší komentár, keď sa toto skúmanie skončí,“ oznámil orgán na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet