Na hlavný obsah

Finančné odmeny za očkovanie. Matovič predstavil prémiu a sprostredkovateľský bonus

Štát bude ľudí motivovať finančne.

Finančné odmeny za očkovanie. Matovič predstavil prémiu a sprostredkovateľský bonus
Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Štát bude finančne odškodňovať ľudí za to, že sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Uviedol to v stredu (30. 6.) minister financií Igor Matovič (OĽANO). Má sa tak diať cez očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus.

Obe tieto schémy chce rezort financií uzákoniť cez pozmeňujúci návrh, o ktorom by mal parlament rokovať už vo štvrtok (1. 7.). „Budeme odškodňovať ľudí, že sa budú očkovať, aj keď sa očkovať nechcú. A to preto, lebo je to vo verejnom záujme nás všetkých,“ uviedol Matovič.

Podľa neho by mal štát radšej teraz vynaložiť na podporu očkovania „obrovské peniaze“, ako mať neskôr vysoké ekonomické straty spôsobené treťou vlnou pandémie. Podotkol, že tieto návrhy už podporila aj koaličná rada.

Očkovacia prémia a sprostredkovateľský bonus

Priblížil, že očkovacia prémia by mala zahŕňať týždenné žrebovanie, pričom na ceny v žrebovaní budú použité maximálne 2 milióny eur týždenne. Žrebovaní budú môcť byť všetci zaočkovaní nad 18 rokov. Týka sa to aj skôr zaočkovaných.

Sprostredkovateľský bonus je určený pre „kohokoľvek, kto presvedčí iného o tom, aby sa zaočkoval,“ vysvetlil minister.

Zaočkovaným by bol človek vo veku nad 18 rokov, ktorý sa zaočkoval prvou dávkou od 1. júla tohto roka do 31. októbra tohto roka. Ak by osoba presvedčila ísť sa zaočkovať človeka vo veku do 50 rokov, dostala by za to od štátu 30 eur, ak by išlo o osobu vo veku od 50 do 60 rokov, bonus by predstavoval 60 eur a pri presvedčení niekoho, kto by mal nad 60 rokov, by sprostredkovateľský bonus dosiahol 90 eur.

Uviesť svojho sprostredkovateľa budú môcť zaočkovaní cez webovú stránku vytvorenú ministerstvom financií. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko