Na hlavný obsah

Francúzi zabili vodcu al-Káidy, bol zodpovedný za vraždu novinárov

Žurnalistov zabili ešte v roku 2013.

Francúzi zabili vodcu al-Káidy, bol zodpovedný za vraždu novinárov
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzski vojaci zabili vodcu al-Káidy v africkom regióne Sahel Bayesa Ag Bakaba. V piatok (11. 6.) to oznámila francúzska ministerka obrany Florence Parlyová. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Francúzske jednotky zabili „štyroch teroristov“ pri operácii na severe Mali ešte 5. júna, spresnila Parlyová. Bol medzi nimi aj Ag Bakabo, hlavný podozrivý v prípade smrti dvoch rozhlasových reportérov stanice Radio France Internationale (RFI), Ghislaine Dupontovej and Clauda Verlona.

„Jeho zneškodnenie znamená koniec jedného dlhého čakania,“ uviedla francúzska ministerka obrany.

Vražda novinárov ako odveta Francúzom

 Oboch žurnalistov zajali v meste Kidal na severe Mali koncom roka 2013 po tom, čo robili rozhovor s jedným zo separatistických tuaregských vodcov, píše AFP.

O niekoľko hodín neskôr našli ich guľkami prevŕtané telá. K zodpovednosti sa prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) s tým, že vraždy boli odvetou za rozhodnutie Francúzska intervenovať proti džihádistickým skupinám v Mali.

Francúzske vyšetrovanie vrážd dospelo k záveru, že práve Bakabo, známy aj ako obchodník s drogami, šoféroval dodávku, v ktorej novinárov uniesli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet