Na hlavný obsah

Francúzsko dáva zelenú nočnému životu. Otvára bary a povolí koncerty

Vláda chce mladým ponúknuť bezpečnú zábavu.

Francúzsko dáva zelenú nočnému životu. Otvára bary a povolí koncerty
Čašník stojí pred reštauráciou na letnej terase po jej znovuotvorení po lockdowne v štvrti Montmartre v Paríži 19. mája 2021. Foto: TASR/AP

Francúzi sa na prelome júna a júla po vyše roku dočkajú obnovy nočného života. Zelenú dostanú koncerty so stojacim publikom a otvoria sa diskotéky a kluby, oznámila v pondelok (21 .6.) francúzska vláda.

Podmienkou pre vstup do klubov však bude negatívny test alebo potvrdenie o očkovaní. Pri koncertoch bude toto opatrenie platiť pre akcie nad 1 000 účastníkov, píše agentúra AFP.

Vnútorné priestory koncertných sál a klubov môžu byť zaplnené len do 75 % ich kapacity. Odporúča sa, aby návštevníci nosili rúška, nie sú však povinné, uviedla vláda po stretnutí so zástupcami sektora.

Koncerty kabinet povolil od 30. júna, otvorenie nočných klubov od 9. júla.

Zatvorené 15 mesiacov

Nočný život francúzska vláda obmedzila už na začiatku prvej vlny epidémie minulý rok a kluby sa tak na budúci mesiac otvoria prvýkrát po 15 mesiacoch.

Pre koronavírusovú krízu muselo trvalo zatvoriť vyše 100 z 1 600 francúzskych nočných klubov, napísala s odvolaním sa na odbory agentúra Reuters.

„Cieľom je umožniť mladým aj menej mladým bezpečnú zábavu,“ uviedol minister Alain Griset, ktorý má vo francúzskom kabinete na starosti malé a stredné firmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet