Na hlavný obsah

Frontex zlyháva pri ochrane európskych hraníc. Rozpočet i počet zamestnancov pritom rastie

Tvrdí to audítor Európskeho účtovného dvora.

Frontex zlyháva pri ochrane európskych hraníc. Rozpočet i počet zamestnancov pritom rastie
Migranti a utečenci na preťaženom nafukovacom člne sprevádzaný plavidlom Frontexu prichádzajú do dediny Skala Sikaminias na gréckom ostrove Lesbos v Egejskom mori. Foto: TASR/AP

Frontex zlyháva. Pohraničná agentúra EÚ, podľa Európskeho účtovného dvora, nedokáže efektívne plniť svoje úlohy pri ochrane  vonkajších hraníc spoločenstva. V audítorskej správe sa ďalej konštatuje, že hoci Brusel organizácii predvlani výrazne posilnil mandát, nezvládla svoje fungovanie výrazne rozšíriť.  

Agentúra Frontex bola založené pred 17 rokmi. Jej primárnou úlohou bolo strážiť vonkajšie hranice Únie. Audítor Európskeho účtovného dvora Leo Brincat, ktorý šéfoval vypracovaniu hĺbkovej správy, hovorí, že agentúra si neplní  povinnosti v čase, keď ju poverili novými úlohami.

Má najmä pritvrdiť v boji proti pašovaniu ľudí a prevádzačstvu. Vo Frontexe pracuje 1 200 ľudí z 29 krajín, už čoskoro by ich malo byť takmer desaťnásobne viac.

Rozpočet sa zvýšil niekoľkonásobne

Brincat pre videoportál Le Figaro ďalej hovorí, že okrem personálneho problému má agentúra aj finančný problém. Nerastie totiž len počet ľudí, ale aj rozpočet. Podľa audítorov však neprimerane.

Pred šiestimi rokmi mala k dispozícii 142 miliónov eur, vlani pol miliardy a už čoskoro by sa aj toto číslo malo zvyšovať, no stále nie je jasné, na čo presne sa peniaze použijú.

„Bol to dôsledok veľmi rýchleho nárastu rozpočtu, kompetencií, v reakcii na migračnú krízu. Jedna z mála vecí na ktorých sa štáty Únie totiž vedeli dohodnúť, bola ochrana hraníc,“ zhrnul dôvody zlyhania pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Radovan Geist z Euractivu.

Na peniaze dohliadne Európska prokuratúra

Brusel však auditom ukázal, že chce chrániť nielen hranice, ale aj európske peniaze. Účtovný dvor funguje už takmer tri desaťročia, Radovan Geist vysvetlil: „Zatiaľ sa ukazuje, že je efektívny voči inštitúciám Európskej únie.  Horšie je to vo vzťahu k členským krajinám. Sme svedkami najmä v krajinách strednej a východnej Európy, že napriek tomu, že OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom) poukazuje na podvody, tie sa nevyšetrujú.“

To má už čoskoro zmeniť Európsky prokurátor, ktorý začal fungovať minulý týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet