Na hlavný obsah

Za nárast prípadov koronavírusu vo Fínsku môžu futbaloví fanúšikovia

Počet denných prírastkov sa zhruba zdvojnásobil.

Za nárast prípadov koronavírusu vo Fínsku môžu futbaloví fanúšikovia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Fínski futbaloví fanúšikovia, ktorí sa vracajú zo zápasov európskeho futbalového šampionátu v Rusku, môžu za súčasný nárast prípadov koronavírusu vo svojej vlasti. S odvolaním sa na fínske zdravotnícke úrady to vo štvrtok (24. 6.) napísala agentúra Reuters.

Fínsky národný tím utrpel v ruskom Petrohrade tento mesiac dve porážky a kontroly na dvoch hraničných priechodoch odvtedy zistili takmer 100 infikovaných, najmä medzi vracajúcimi sa futbalovými fanúšikmi, uviedli fínske úrady. Denné prírastky v krajine vzrástli z priemerných 50 na zhruba 100.

„Sú to ľudia, ktorí navštívili stretnutie. Je zrejmé, že sa tam (koronavírus) šíri prekvapivo dobre, keď vezmeme do úvahy, že Fíni sa stýkali hlavne medzi sebou, ale nakazili sa vírusom v priebehu niekoľkých dní,“ povedal agentúre Reuters lekár Risto Pietikäinen, ktorý má podľa serveru YLE na starosti testovanie cestujúcich na jednom z hraničných priechodov vo Fínsku.

Väčšina nakazených cestovala v 15 autobusoch, ktoré z Petrohradu vyrazili do Fínska. Úrady pritom očakávajú ďalšie pozitívne výsledky testov v najbližších dňoch, keďže vírus má pomerne dlhú inkubačnú dobu a zdravotníci nestihli otestovať všetkých vracajúcich sa fanúšikov.

Fínsko patrí medzi krajiny, ktoré sú pandémiou doteraz zasiahnuté najmenej. V krajine, kde žije približne 5,5 milióna obyvateľov, sa podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa doteraz preukázateľne infikovalo vyše 94 000 ľudí, z ktorých 969 zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport