Na hlavný obsah

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie bývalého šéfa NAKA Zuriana

Pôvodne ho obvinili aj zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie bývalého šéfa NAKA Zuriana
Na snímke bývalý šéf NAKA Branislav Zurian. Foto: TASR

Úrad inšpekčnej služby (ÚIŠ) už nevyšetruje bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana. Trestné stíhanie zastavila ešte minulý týždeň generálna prokuratúra, podľa ktorej bolo samotné obvinenie nezákonné, neopodstatnené a predčasné. Pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko to potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

„Na základe produkovaných dôkazov nielen že nebolo možné konštatovať naplnenie znakov skutkových podstát stíhaných trestných činov, ale vyšetrovateľ Policajného zboru SR skutok pri právnom posudzovaní aj neprípustným spôsobom nadkvalifikoval,“ dodal Skladan.

„Pre prinavrátenie dôvery občanov v spravodlivosť považujem za zásadné trestné stíhanie výlučne zo zákonných dôvodov a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon,“ zdôraznil na margo rozhodnutia generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Bývalého riaditeľa elitného policajného útvaru obvinili koncom mája zo zneužitia právomoci a ohrozenia dôvernej skutočnosti na základe výpovede bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. Branislav Zurian iba niekoľko dní predtým (15. 5.) po dvadsiatichpiatich rokoch na vlastnú žiadosť z polície odišiel.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) sa v pondelok (14. 6.) vyjadril, že zastavenie vyšetrovania je len dôkazom toho, že kontrolné mechanizmy fungujú. Dodal, že toto rozhodnutie rešpektuje. Už samotný zásah u exšéfa NAKA podľa neho nebol celkom profesionálny. Na základe jedného zlého postupu však netreba podľa ministra dehonestovať celý ÚIŠ.

 „Svedčí to o tom, že kontrolné mechanizmy, ktoré tu sú nastavené, tak naozaj fungujú,“ uviedol minister a vyjadril spokojnosť, že súdy aj prokuratúra vedia uplatniť tieto mechanizmy a povedať, ak je niečo nezákonné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko