Na hlavný obsah

GreenPass bude dostupný od soboty, Slovensko sa pridá do celoeurópskeho systému včas

Nová aplikácia zjednoduší cestovanie v rámci EÚ.

GreenPass bude dostupný od soboty, Slovensko sa pridá do celoeurópskeho systému včas
Na snímke turisti s respirátormi po príchode do letoviska na ostrove Malorka. Foto: TASR/AP

Aplikácia s názvom GreenPass bude na Slovensku spustená od soboty 26. júna. K tomuto dátumu by sa aplikácia mala začať používať v rámci celej EÚ, uľahčí sa tak cestovanie naprieč členskými krajinami.

„Bude spustený 26. 6.,“ potvrdil vo štvrtok (24. 6.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) a dodal, že tlačová konferencia k jeho fungovaniu by mala byť v utorok (29. 6.). „Bohužiaľ, mám iné povinnosti, aby som to oznamoval predtým,“ poznamenal.

Aplikácia je podľa ministra naplánovaná a otestovaná. Prebehli aj záťažové testy a šéf rezortu je na dennej báze v kontakte s Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) a s riadiacim tímom, ktorý jej spustenie rieši.

Prihlasujte sa, len ak ho potrebujete, prosí minister

Lengvarský ľudí poprosil, aby sa v prvých hodinách neprihlasovali, pokiaľ GreenPass nutne nepotrebujú z dôvodu cestovania. „Ak sa v prvý deň prihlásia dva milióny ľudí, ktorí budú chcieť skúsiť, či to funguje, tak to nebude fungovať,“ skonštatoval.

Systém je totiž nastavený na kapacitu niečo viac ako milión úkonov denne. Minister verí, že v prípade potreby GreenPass počas niekoľkých dní získajú všetci, ktorí ho potrebujú. Aplikácia by mala obsahovať tri typy informácií – o prekonaní covidu, očkovaní a testovaní PCR testom.

Minister dodal, že bližšie informácie k cestovaniu a režimu na hraniciach – najmä pokiaľ ide o príchod späť na Slovensko – budú známe po pondelkovom (28. 6.) rokovaní ústredného krízového štábu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko