Na hlavný obsah

Grendel vyčíta opozícii, že odrádza ľudí od očkovania. Blanár: Odrádza ich Matovič

Bude vláda ľudí motivovať finančnou odmenou?

Grendel vyčíta opozícii, že odrádza ľudí od očkovania. Blanár: Odrádza ich Matovič
Na snímke Juraj Blanár (vľavo) a Gábor Grendel (vpravo) v štúdiu RTVS. Foto: RTVS

Motivácia dať sa zaočkovať by u ľudí bola vyššia, ak by opoziční politici na Slovensku očkovanie nespochybňovali. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to v nedeľu (20. 6.) povedal podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO).

„Myslím si, že aj toto prispieva k tomu, že záujem o očkovanie na Slovensku nie je taký vysoký ako v iných štátoch, kde, naopak, politici podporujú ľudí v tom, aby sa nechali zaočkovať,“ uviedol Grendel.

„Ak bojujeme s pandémiou, tak sa môžeme buď testovať, alebo očkovať, alebo ísť do karantény. Iné nástroje nemáme,“ dodal.

Lídrom opozície Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) a Roberovi Ficovi (Smer-SD) vyčíta, že nejdú príkladom. Pripomenul, že zaočkovať sa nechali napríklad aj český prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, maďarský premiér Viktor Orbán, americký exprezident Donald Trump či ruský prezident Vladimir Putin a ďalší.

„Nikto z týchto svetových lídrov nehovorí, že je tu celosvetová konšpirácia farmaceutických spoločností, ktoré sa chcú obohatiť na úkor občanov,“ zdôraznil Grendel.

Blanár pripomína Matovičov Sputnik

V podaní prvej dávky je Slovensko približne 10 percent za priemerom Európskej únie. Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár je presvedčený, že nízka zaočkovanosť je dôsledkom politiky Igora Matoviča (OĽANO).

„Najviac ľudí odrádza pán Matovič, ktorý škandalózne priniesol Sputnik, tri mesiace bol v sklade, bude mať expiračnú dobu a dnes je problém, aby Sputnikom vôbec ľudia boli očkovaní, pretože ten záujem rapídne klesá,“ reagoval Blanár.

Zároveň dodal, že Smer-SD je zásadne proti tomu, „aby sa štatistika zaočkovanosti nahradzovala očkovaním mladistvých. Musí to posúdiť rodič a lekár. Hovoríme, aby to bolo na dobrovoľnej báze.“

Grendel na margo očkovania detí pripomenul, že dobrovoľné je. „Nie je to povinnosť, je to možnosť. Európska lieková agentúra to odporučila, Slovensko sa rozhodlo to umožniť,“ vysvetlil.

Finančná odmena pre zaočkovaných?

Obaja diskutujúci sa zhodli, že hrozba infekčnejšej delta mutácie koronavírusu a tretej vlny pandémie je reálna. Vláda preto zvažuje možnosť, ktorú využili aj niektoré iné štáty. Ľudí by mohla k očkovaniu motivovať finančnou odmenou či peňažnou lotériou.

Blanár si myslí, že finančné prostriedky by mali byť využité iným spôsobom. „Napríklad na to, aby ľudia boli motivovaní stráviť dovolenku na Slovensku.“ Kritizuje, že na takúto podobu finančnej motivácie neprispievajú „firmy, ktoré produkujú tieto vakcíny a majú miliardové zisky.“  

„Ja si myslím, že môžeme vymyslieť čokoľvek, ale kým budú politici komunikovať to, že ide len o zárobok pre farmabiznis, tak žiaden takýto ťah tomu nepomôže,“ uzavrel Grendel.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko