Na hlavný obsah

Gudrónové jamy v Predajnej sú podľa Budaja rizikom, preveria ich experti

Ich sanácia musí počkať na nové verejné obstarávanie.

Gudrónové jamy v Predajnej sú podľa Budaja rizikom, preveria ich experti
Gudrónové jamy medzi obcami Lopej a Predajná v okrese Brezno vznikli ako pozostatok ťažkého priemyslu v oblasti stredného Slovenska a sú pozostatkom spracovania ropy v podniku Petrochema Dubová, ktoré vznikli v sedemdesiatych rokoch na úpätí Nízkych Tatier. Foto: TASR

Toxické jazerá nad obcou Predajná skontrolujú geológovia a vodohospodárski experti. Vyhodnotia stav hrádzí a posúdia, či nie je riziko ich pretrhnutia, uviedol počas stredajšej (9. 6.) návštevy gudrónových jám na Horehroní minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

„Táto ekologická záťaž je aj v programovom vyhlásení vlády a chceme ju odstrániť,“ povedal o dvoch nádržiach plných toxických látok Budaj. Priesaky z nich sú podľa neho očividné, čo nepovažuje za dobré znamenie.

Nové verejné obstarávanie

Envirorezort v utorok (8. 6.) oznámil, že zrušil verejné obstarávanie na odstránenie tejto environmentálnej záťaže, ktoré začala minulá vláda ešte v roku 2018. Od začiatku totiž javilo známky protekcionizmu a manipulácie, skonštatoval minister. Nové vyhlási v čo najbližšom čase.

Zatiaľ sa tejto lokalite budú venovať štátne podniky, ktoré spadajú pod rezort. Tie budú pripravovať vlastné riešenia situácie aj možnosť, že by envirozáťaž odstránili sami.

Hrádzam hrozí pretrhnutie alebo preliatie

Problémom je aj to, že jamy neboli pôvodne určené na zadržiavanie vody. Obsahovať mali iba toxický odpad z chemickej výroby. „V prípade extrémnych zrážok hrozí, že by sa koruna hrádze mohla preliať a mohlo by dôjsť k jej deštruovaniu,“ uviedol riaditeľ úseku technicko-bezpečnostného dohľadu Vodohospodárskej výstavby (VV) Andrej Kasana.

Dodal, že na týchto konštrukciách sa doteraz nevykonával bezpečnostný dohľad a neboli tam merné zariadenia. Vodohospodári prišli na miesto len minulý týždeň a začínajú zhromažďovať údaje potrebné pre vyhodnotenie stavu jám.

Budaj doplnil, že stav hrádze posúdi aj Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, ktorý by mal všetky analýzy vyhodnotiť približne do konca septembra. „Obávam sa, že odborníci nám nakoniec povedia, že už za stabilitu tejto hrádze nevie nikto ručiť,“ dodal. Informácie budú štátne podniky zhromažďovať do leta, do septembra by chcel vedieť „čo tie priesaky znamenajú“.

Samospráva prišla s dočasným riešením

Starostka Predajnej Tatiana Čontofalská privítala záujem rezortu, zároveň informovala o projekte samosprávy na ochranu pretečenia jazier. Obci sa už podarilo nájsť firmu, ktorá na jamu nainštaluje zariadenie, ktoré sa aktivuje v čase zvýšených zrážok a zamedzí riziku preliatia hrádze.

„Pilotný projekt, s ktorým prišla pani starostka, je veľmi vítaný,“ doplnil Budaj s tým, že ministerstvo už vo svojom rezorte našlo sumu, ktorou obci náklady preplatí. Tie by sa mali pohybovať vo výške približne 70 000 eur. „Na ochranu pred rizikami pretečenia sa budú podieľať experti štátnych vodohospodárskych podnikov v pôsobnosti ministerstva,“ avizoval.

„Tým sa nemení nič na tom, že naším cieľom je, aby sme tu našli peknú zelenú lúku a aby to bolo rekultivované až do dôsledku,“ uzavrel.

Envirozáťaží rôznych druhov, prevažne z obdobia socializmu, je na Slovensku asi 2 000 a Budaj podotkol, že je potrebné zvýšiť tempo ich odstraňovania, keďže pri rýchlosti dve odstránené záťaže ročne by takéto „upratovanie“ trvalo 1 000 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko