Na hlavný obsah

Haagsky tribunál odsúdil na 12 rokov predstaviteľov srbskej tajnej služby

Vinní sú z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Haagsky tribunál odsúdil na 12 rokov predstaviteľov srbskej tajnej služby
Na snímke druhý sprava bývalý šéf srbskej tajnej služby Jovica Stanišič a vpravo jeho zástupca Frank Simatovič počas pojdenávania Medzinárodného reziduálneho mechanizmu pre trestné tribunály. Foto: TASR/AP

Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT) v stredu (30. 6.) odsúdil dvoch bývalých príslušníkov srbskej tajnej služby za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti na 12 rokov odňatia slobody.

Zločiny mali spáchať počas vojen, ktoré sprevádzali rozpad Juhoslávie na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia.

Sedemdesiatročného Jovicu Stanišiča a o rok staršieho Franka Simatoviča obvinili z toho, že kontrolovali srbské polovojenské jednotky vykonávajúce etnické čistky v Chorvátsku a Bosne a Hercegovine v rokoch 1991 až 1995. Prokuratúra pre nich žiadala doživotný trest.

Stanišiča a Simatoviča súd odsúdil za napomáhanie trestnému činu vraždy, deportácie, núteného presunu a perzekúcie v severobosnianskom meste Bosanski Šamac.

Podľa tribunálu však neexistujú dostatočné dôkazy, ktoré by mužov usvedčili z ďalších zločinov v iných mestách a dedinách v Bosne a Hercegovine a Chorvátsku, píše agentúra AP.

Príslušníci Štátnej bezpečnosti

Obaja muži vinu popierajú, proti rozsudku sa môžu odvolať. Do Haagu ich vydali v roku 2003 a v roku 2013 si vypočuli oslobodzujúci rozsudok. V roku 2015 však verdikt zrušili a proces sa začal nanovo.

Stanišič patril ako šéf srbskej Štátnej bezpečnosti (SDB) v rokoch 1991 až 1998 k najmocnejším predstaviteľom režimu srbského, respektíve juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča.

Simatovič velil jednotke SDB pre špeciálne operácie (JSO), známej tiež ako Červené barety. Niektorých jej príslušníkov odsúdili za vojnové zločiny, vraždy Miloševičových srbských odporcov a tiež v súvislosti s atentátom na srbského premiéra Zorana Djindjiča v marci 2003.

Zločiny v bývalej Juhoslávii

Proces s oboma bývalými predstaviteľmi srbskej tajnej služby je posledným pred tribunálom OSN, ktorý sa týka zločinov spáchaných počas vojnových konfliktov sprevádzajúcich rozpad Juhoslávie.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) a MICT, ktorý na jeho činnosť v roku 2017 nadviazal, predtým v súvislosti s vojnami v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch odsúdili za spáchanie vojnových zločinov 90 ľudí na celkový trest 1 311 rokov väzenia.

V siedmich prípadoch uložil tribunál doživotný trest, naposledy začiatkom júna bývalému bosnianskosrbskému generálovi Ratkovi Mladičovi za genocídu v Srebrenici a ďalšie zločiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet