Na hlavný obsah

Hasiči na južnej Morave prešli všetky zničené objekty, nikoho nenašli

Polícia hlási päť obetí.

Hasiči na južnej Morave prešli všetky zničené objekty, nikoho nenašli
Na snímke následky tornáda na južnej Morave. Foto: fb/ HZS Jihomoravského kraje

Hasiči v troskách domov na južnej Morave, ktoré zničili silné búrky a tornádo, nikoho nenašli. Hľadanie osôb preto zastavili, prehliadli všetky objekty. „Naša činnosť sa teraz sústredí na likvidačné práce, teda odstraňovanie spadnutých stromov a poškodených elektrických stĺpov,“ píšu na twitteri pražskí hasiči. Polícia odhaduje, že škody sa vyšplhajú na desiatky až stovky miliónov českých korún.

Počet obetí stúpol na päť. Juhomoravský hajtman Jan Grolich uviedol, že hasiči prehľadali sutiny v najviac zasiahnutých obciach a že nečaká, že by sa v nich mohli nachádzať ďalší mŕtvi či ranení.

Predseda českej vlády Andrej Babiš požiadal EÚ o pomoc. Krajina by mohla získať pomoc z fondu pre krízové situácie. Babiš je na ceste do Brna z Bruselu.

Okrem obydlí v dedinách sú poškodené aj poľnohospodárske objekty a vinohrady. Prevádzka spoločnosti Agromoravia v Moravskej Novej Vsi je prakticky zničená, povedal pre ČTK riaditeľ podniku Vladimír Mazouch. Úplne zničené je aj Agrodružstvo v rovnakej obci, kde pod troskami zahynulo 30 býkov.

V obciach Moravská Nová Ves, Hrušky a Lužice mapujú situáciu redaktori RTVS:

Situáciu na mieste komplikuje aj fakt, že mimo prevádzky sú desiatky mobilných vysielačov pre prerušené dodávky elektrickej energie.

Poškodený zámok

Škody menšieho rozsahu hlási zámok vo Valticiach. Vplyv búrky pocítili obyvatelia severozápadného Slovenska.

V oblasti je obmedzená doprava. Na českej D2 sa tvoria dlhé kolóny v smere na Brno a na Bratislavu.

Generálny riaditeľ českej správy železníc Jiří Svoboda na sociálnej sieti informoval, že medzi mestami Hodonín a Břeclav je zničených 21 trakčných podpier a štyri brány vedenia. Prvotné škody odhadol na sto miliónov korún.

Slováci v pohotovosti

V postihnutých obciach zasahovali aj zdravotné tímy zo Slovenska, v pohotovosti bolo sedem sanitiek z Bratislavy, ktoré do nemocníc v Brne odviezli dvoch zranených a tri osoby do nemocnice v Kyjove. „Situácia na mieste bola mimoriadne dramatická, skolabovala akákoľvek infraštruktúra vrátane elektrickej siete, nedostupný bol mobilný signál aj dátové spojenie, neprejazdná cestná infraštruktúra. Prácu našich záchranárov komplikovalo nepriaznivé počasie aj značný plošný rozsah celej katastrofy,“ povedal pre TASR Miroslav Chabroň, zástupca riaditeľa pre úsek zdravotnej starostlivosti ZZS Bratislava. Ďalšie tímy čakali na zásah v Žiline.

Pripravení pomôcť sú slovenskí hasiči. „Hasičský a záchranný zbor vyčlenil desiatky hasičov, ktorí sú v prípade potreby schopní okamžite odísť na pomoc do lokalít, ktoré včera večer zasiahli extrémne búrky.“

Skalická nemocnica v prípade potreby ponúka lôžka pre ťažko zranených, minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) je v kontakte so svojím českým kolegom a situáciu neustále monitoruje.

Do prác sa zrejme zapoja aj väznení

Slovenský minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) bol v kontakte s českou ministerkou, ktorej ponúkol voľné ubytovacie kapacity pre deti z detských domovov. „Všade v zariadeniach sme pripravení spolu s kolegami odborníkmi poskytnúť komplexnú psychologickú a poradenskú sociálnu pomoc,“ napísal Krajniak na sociálnej sieti.

S odstraňovaním trosiek pomôžu zrejme aj väzni. Česká väzenská služba dáva dohromady pracovné skupiny, pomoc ponúkla zasiahnutým samosprávam. „Primárne sa zapoja väznice v Brne a v Břeclavi, pomoc však ponúkajú aj ďalšie,“ povedala pre Českú televíziu hovorkyňa väzenskej služby Markéta Prunerová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet