Na hlavný obsah

Hasiči v Miami pokračujú v pátraní po nezvestných v troskách zrútenej budovy

Nádej, že ich nájdu živých, sa každou hodinou zmenšuje.

Hasiči v Miami pokračujú v pátraní po nezvestných v troskách zrútenej budovy
Pohľad na čiastočne zrútenú budovu v Miami. Foto: SITA/AP

Pátranie po ľuďoch, ktorí by mohli prežiť štvrtkové (24. 6.) zrútenie sa 12-podlažného bytového domu vo floridskej pobrežnej oblasti Surfside pokračuje. Nádej, že hasiči v troskách nájdu niekoho živého sa však s každou hodinou zmenšuje, píše agentúra Reuters.

V hore sutín po nich záchranné tímy pátrajú už dva dni skoro nepretržite. Prácu im pritom komplikujú výkyvy počasia a plamene, ktoré zahaľujú vzduch dymom.

Do pátrania sa zapojila ťažká technika aj cvičené psy

Nešťastie si podľa doteraz potvrdených správ vyžiadalo životy štyroch ľudí. Možno však očakávať, že bilancia mŕtvych bude vyššia, keďže nezvestných je stále 159 osôb.

Príčina zrútenia sa budovy doteraz objasnená nebola. Jednotlivé poschodia sa však zosypali ako domček z kariet. Hasiči s pomocou špeciálne vycvičených psov, sonarov a ťažkej techniky hľadajú, či v sutinách nevznikli štrbiny, v ktorých by mohli byť živí ľudia.

„Máme nádej, lebo nám to hovorí náš pátrací a záchranný tím,“ povedala v piatok na tlačovej konferencii starostka okresu Miami – Dade Daniella Levineová. Šéf miestnych hasičov Alan Cominsky oznámil, že pátranie bude pokračovať počas celej noci.

Záchranné tímy sa striedajú na smeny a v mieste nešťastia ich podľa Levineovej môže pracovať len obmedzený počet, aby sa zabránilo ďalšiemu zosuvu.

Pomoc prišla aj zo zahraničia

Rodinám, ktoré netrpezlivo čakajú na akékoľvek správy o svojich nezvestných príbuzných, úrady poskytujú pomoc, vrátane jedla a hotelových izieb v blízkosti objektu.

Americkým záchranným zložkám prišli pomôcť tímy z Izraela a Mexika. Mnohí ich členovia už v minulosti vo svete pomáhali pri podobných tragédiách.

Hornú vrstvu hory sutín hasiči odstraňujú s využitím ťažkej techniky; s ručnými nástrojmi potom v sutinách hľadajú akékoľvek známky života. Ďalší tím hasičov sa k troskám dostával cez podzemné parkovisko: podľa úradov pritom nasadzovali svoje životy, pretože na nich padali sutiny.

Stále majú nádej

Šéf hasičského záchranného zboru v okrese Miami – Dade Andy Alvarez pripomenul, že jeho skupina po ôsmich dňoch v troskách po zemetrasení v Haiti našla živé dievča.

„Musíte mať nádej. Robíme, čo môžeme, aby sme vašich rodinných príslušníkov vytiahli živých,“ odkázal Alvarez rodinám nezvestných v rozhovore s televíziou CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet