Na hlavný obsah

Heger praje strane Za ľudí dobrú dohodu, koalícia podľa neho stojí pevne

Od koaličných partnerov má garanciu, že chcú riadne dovládnuť.

Heger praje strane Za ľudí dobrú dohodu, koalícia podľa neho stojí pevne
Hosťom Sobotných dialógov bol predseda vlády Eduard Heger. Foto: RTVS

Otrasov v rámci koalície sa predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) neobáva a verí, že jeho vláda riadne ukončí volebné obdobie. „Mám od nich garanciu, že chcú toto volebné obdobie dokončiť aj uspieť vo svojich plánoch,“ povedal na margo koaličných partnerov v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. Krajinu podľa neho čaká doba zotavovania sa z krízy a nie je čas na predčasné voľby.

Uviedol to aj v súvislosti s aktuálnym dianím v strane Za ľudí, ktoré by mohlo zasiahnuť celú koalíciu. Strane praje, aby v nej došlo k dobrej dohode a „aby tá strana fungovala dobre“. K dianiu u najmenšieho koaličného partnera sa viac vyjadrovať nechcel. „Nebudem komentovať vnútorné procesy v strane Za ľudí, lebo mi to neprináleží,“ podotkol.

Potenciál rozkolu premiér nevidí ani pri daňovo-odvodovej reforme, kde je riziko nezhody medzi ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) a predstaviteľmi strany SaS. Jeho odpoveď na otázku, či vláda zvládne aj túto reformu, reagoval jednoznačne: „Samozrejme, že ustojí. Stojíme pevne a kráčame ďalej.“

Koaličných rád sa zúčastňujú predsedovia strán

K požiadavke ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) zúčastňovať sa na koaličných radách uviedol, že procesy sú v tomto prípade jasne nastavené. „Na koaličnej rade rozhodujú predsedovia koaličných strán,“ vyhlásil.

Kolíková o tejto požiadavke hovorila v utorok (1. 6.), keď oznámila vytvorenie frakcie v rámci strany a vyjadrila nedôveru predsedníčke Veronike Remišovej (Za ľudí).

Pellegrini a Fico zastrašujú

„Ako nový premiér som si potreboval preveriť, či je všetko v poriadku, a práve to sa aj udialo. Som premiér, ktorý koná a nebude sa len prizerať,“ okomentoval schôdzku predstaviteľov štátu na pôde SIS. Zopakoval, že podobné stretnutie zvolá znovu, ak to bude považovať za potrebné.

Ľudia určite môžu dôverovať spravodlivosti aj orgánom činným v trestnom konaní, myslí si premiér. Súčasné dianie označil ako „obdobie očisty“. „Vieme, že táto očista nebude jednoduchá a nebude krátka,“ skonštatoval.

„Nemyslím si,“ reagoval na otázku, či pri aktuálnom zatýkaní ide o rozvrat v silových zložkách. Zároveň potvrdil, že minister vnútra má jeho podporu aj podporu koaličných partnerov.

Opoziční politici Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (Hlas-SD) podľa neho šíria strach, čo nepovažuje za dobré. „Nie je správne, aby politici zastrašovali orgány činné v trestnom konaní,“ vyhlásil s tým, že je rád, že aj generálna a špeciálna prokuratúra, minister vnútra či zástupcovia vyšetrovateľov verejnosť ubezpečujú, že vyšetrovanie sa deje v zmysle zákona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko