Na hlavný obsah

Heger sa dohodol s Čaputovou na vymenovaní nového ministra pôdohospodárstva

Mičovský na čele rezortu končí.

Heger sa dohodol s Čaputovou na vymenovaní nového ministra pôdohospodárstva
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa dohodol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou na vymenovaní Samuela Vlčana do funkcie ministra pôdohospodárstva. V pondelok 7. júna o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Úrad správu zverejnil približne dve hodiny po tom, ako dosluhujúci šéf rezortu Ján Mičovský (OĽANO) vyhlásil, že sťahuje svoju demisiu a vo funkcii chce zotrvať.

Nomináciu Vlčana na post šéfa agrorezortu v pondelok predseda vlády potvrdil. „Pán Mičovský ohlásil svoju demisiu, následne sme hľadali jeho nástupcu, tento proces prebehol, ja som pani prezidentke v piatok (4. 6.) odovzdal finálne meno,“ povedal Heger s tým, že Mičovského tlačovku vníma ako symbolické gesto.

Pôvodný zámer Mičovského odísť z čela ministerstva súvisel s korupčnou kauzou v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) a súvisiacim zadržaním a väzbou bývalej generálnej riaditeľky SPF Gabriely Bartošovej, ktorú pred rokom navrhol do funkcie.

Premiérov poradca

Vlčan pôsobí v Hegerovom tíme ako poradca pre pôdohospodárstvo a európske štrukturálne a investičné fondy. Vlani bol tri mesiace štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva, vo funkcii skončil 15. júla minulého roku.

„Je to jeho rozhodnutie, ktoré rešpektujem. Ďakujem mu za jeho vykonanú prácu a želám mu na ďalších pracoviskách veľa úspechov,“ reagoval vtedy na jeho odchod Mičovský.

V gescii Samuela Vlčana boli sekcie rezortnej politiky pôdohospodárstva, legislatívy, analýz a výkazníctva, poľnohospodárstva, programov cezhraničnej spolupráce, potravinárstva a obchodu a Inštitút pôdohospodárskej politiky.

Ústava nepozná „späťvzatie“

Čaputová neskôr oznámila, že nového ministra pôdohospodárstva do funkcie vymenuje v utorok (8. 6).

„Keďže Ján Mičovský svoju demisiu už doručil do Kancelárie prezidenta SR a Ústava SR nepozná úkon jej späťvzatia, prezidentka sa rozhodla demisiu ministra prijať a na základe návrhu premiéra Eduarda Hegera zajtra vymenuje do funkcie nového ministra Samuela Vlčana,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko