Na hlavný obsah

Historický Ochrid spĺňa podmienky zápisu na zoznam svetového dedičstva UNESCO

Najskôr ale musí zbúrať čierne stavby.

Historický Ochrid spĺňa podmienky zápisu na zoznam svetového dedičstva UNESCO
Na snímke mesto Ochrid na brehu Ochridského jazera. Foto: TASR/AP

Severomacedónske historické mesto Ochrid spĺňa podmienky na zaradenie do zoznamu svetového dedičstva v ohrození. Vyplýva to zo správy Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Tá zverejnila správu monitorovacej misie, ktorá mesto navštívila v januári tohto roka.

V 125-stranovej správe UNESCO požaduje urýchlenú realizáciu desiatok odporúčaní adresovaných macedónskej i albánskej vláde. Je medzi nimi aj požiadavka na zbúranie už existujúcich čiernych stavieb a bezpodmienečné dodržiavanie moratória na výstavbu na pobreží Ochridského jazera, cituje spravodajský server novamakedonija.com.mk.

https://twitter.com/tanawc/status/1399287495037177859

Zo záveru misie vyplýva, že podmienky na prekonanie hrozieb a zraniteľnosti, vydané ešte v roku 2017, splnené neboli, ba dokonca sa objavili ďalšie.

Zoznam nelegálne vybudovaných stavieb na pobreží jazera je podľa UNESCO síce krokom vpred, ich likvidácia však prebieha veľmi pomaly. Organizácia žiada urýchlené búranie terás vybudovaných na brehu jazera, ktoré zasahujú aj do jeho vôd. Okrem Ochridu sú takéto stavby aj v blízkom meste Struga, kde je oblasť Radožda, charakteristická najväčším počtom terás a reštaurácií na brehoch Ochridského jazera, pripomína novamakedonija.com.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet