Na hlavný obsah

Hygienici zasielali neúplné údaje o pozitívne testovaných. Lengvarský to bude riešiť s Mikasom

Slovensko je preto na európskom semafore červené.

Hygienici zasielali neúplné údaje o pozitívne testovaných. Lengvarský to bude riešiť s Mikasom
Európsky semafor a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: ECDC, TASR, koláž: RTVS

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR posielal Európskemu centru pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) neúplné údaje o pozitívne testovaných v krajine. Slovensko sa preto v európskom semafore naďalej radí medzi červené krajiny, hoci by už mohlo byť medzi menej rizikovými oranžovými. V utorok (1. 6.) o tom informoval Denník N.

Kde nastala chyba?

Problémom malo byť nesprávne rátanie údajov o počtoch prípadov a miere pozitivity. ÚVZ do európskeho systému zrejme nenahlásil počty vykonaných antigénových testov, hoci v systéme boli údaje o pozitívne testovaných nielen z antigénových, ale aj z PCR testov. Krajine tak vyšiel vyšší podiel pozitívne testovaných, ako v skutočnosti zaznamenala.

V prípade, že by bolo Slovensko oranžové a nie červené, zjednodušili by sa pre ľudí napríklad pravidlá pre cestovanie.

Európsky semafor.Foto: ECDC
Foto: ECDC

Úrad sa ospravedlnil

„Ubezpečujeme ľudí, že situáciu urgentne riešime. Sme si vedomí jej naliehavosti a intenzívne pracujeme na tom, aby bolo všetko uvedené na správnu mieru v čo najkratšom čase,“ napísal v stredu (2. 6.) ÚVZ s tým, že potrebné kroky prijal ešte pred medializáciou tohto problému.

K nedorozumeniu podľa hygienikov došlo z dôvodu, že ECDC čerpalo dáta z viacerých platforiem, nielen z európskeho systému TESSy, ale aj z iných národných a medzinárodných zdrojov.

„V utorok vo večerných hodinách nám potvrdili, že mapu na základe správnych dát, ktoré sme im zaslali v pondelok (31. 5.), aktualizujú vo štvrtok (3. 6.),“ dodali hygienici s tým, že zlyhal ľudský faktor pri zasielaní neúplných údajov. „Veľmi nás to mrzí a verejnosti sa ospravedlňujeme,“ uviedli.

Lengvarský sa na to bude pýtať

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) sa v stredu vyjadril, že vzniknutý problém si nechá vysvetliť hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom. „Urýchlene sa to snažili napraviť, a aj tak vykonali. Musíme ale nájsť spôsob, aby k týmto udalostiam už nedochádzalo,“ povedal.

Na otázku, či v tejto veci vyvodí voči niekomu osobnú zodpovednosť, odpovedal stručne: „Všetky možnosti sú prípustné.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko