Na hlavný obsah

Indonézia na pokraji katastrofy, v krajine kolabujú nemocnice

Šíri sa tam nákazlivý variant delta.

Indonézia na pokraji katastrofy, v krajine kolabujú nemocnice
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Indonézia je už v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na pokraji „katastrofy“, a to čiastočne z dôvodu šírenia variantu delta. Uviedol to v utorok (29. 6.) Červený kríž, pričom krajinu vyzval, aby zintenzívnila svoju očkovaciu kampaň aj testovanie, informuje agentúra DPA.

Indonézske lekárske združenie tento týždeň varovalo, že zdravotníctvo na ostrove Jáva už takmer kolabuje a mnohé z tamojších nemocníc pacientov už neprijímajú.

„Každý deň vidíme, ako tento variant delta Indonéziu posúva stále viac na pokraj covidovej katastrofy,“ povedal Jan Gelfand, šéf indonézskej pobočky Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC).

„Potrebujeme prijať okamžité kroky na celom svete, aby krajiny ako Indonézia mali prístup k vakcínam potrebným na odvrátenie desiatok tisíc úmrtí,“ dodal ďalej vo vyhlásení.

Nárast počtu infikovaných

Testy na nový koronavírus vykazujú v Indonézii v súčasnosti viac ako 20 percentnú pozitivitu, čo naznačuje, že skutočný počet infikovaných bude zrejme ešte oveľa vyšší, uvádza IFRC.

Indonézske úrady hlásili v utorok 20 467 nových prípadov koronavírusu, čím sa ich celkový počet od začiatku pandémie zvýšil približne na 2,2 milióna. Za posledný deň pribudlo v súvislosti s covidom aj 463 úmrtí, v dôsledku čoho si pandémia v tejto krajine vyžiadala už 58 024 obetí.

Indonézsky prezident Joko Widodo v pondelok (28. 6.) informoval, že v krajine začnú čoskoro očkovať aj deti vo veku od 12 až 17 rokov, keďže tamojší regulačný úrad nedávno schválil núdzové použitie vakcíny od čínskej firmy Sinovac Biotech pre túto vekovú skupinu.

Aspoň prvú dávku vakcíny proti covidu dosiaľ dostalo v štvrtej najľudnatejšej krajine sveta už takmer 28,3 milióna ľudí. Plne zaočkovaných je aktuálne 13,3 milióna obyvateľov.

DPA pripomína, že 270-miliónová Indonézia si za cieľ vytýčila zaočkovať 181,5 milióna svojich obyvateľov do začiatku roka 2022.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet