Na hlavný obsah

Konflikt bezpečnostných zložiek? Policajná inšpekcia zasahovala v NAKA

Zaistiť mala niekoľko vyšetrovacích spisov.

Konflikt bezpečnostných zložiek? Policajná inšpekcia zasahovala v NAKA
Foto: TASR

Policajná inšpekcia si vo štvrtok (10. 6.) prišla do sídla Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) po viaceré vyšetrovacie spisy, ktoré sa týkajú mediálne známych káuz. Dôvodom sú informácie tajnej služby, podľa ktorej sú niektoré z prípadov zmanipulované v dôsledku krivých výpovedí takzvaných kajúcnikov.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vníma udalosti posledných dní ako stupňujúci sa konflikt našich bezpečnostných zložiek. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) hovorí, že inšpekcia i polícia si iba robia svoju prácu. Podľa odborníkov bol postup v súlade so zákonom, upozorňujú však na možné dôsledky mocenského zápasu medzi tajnou službou a políciou.

Zásahy NAKA a policajnej inšpekcie

Minulý týždeň si NAKA prišla po šéfa policajnej inšpekcie Adriána Szabóa a mnohí to brali ako odvetu za plánovaný zásah na dnes už bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana.

Po štvrtkovom zásahu situácii v našich represívnych zložkách rozumie iba málokto. Na dvere elitných policajtov zaklopali vyšetrovatelia z Úradu inšpekčnej služby, aby si odtiaľ vzali viacero živých spisov, ktoré rieši špeciálny tím Očistec. Krajská prokuratúra v Bratislave sa k tomu vyjadriť nateraz nechce.

„Vyžiadala si (inšpekcia) spisy a musí si tie spisy asi pozrieť, aby sa mohla dopátrať k tomu, či tam boli alebo neboli robené veci, o ktorých hovoria tie ostatné správy. Bol vytvorený tím v rámci inšpekcie, tak inšpekcia koná,“ vyjadril sa k štvrtkovému zásahu Mikulec pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

„Minister vnútra opakovane deklaruje, že všetky poskytnuté informácie ako príjemca zo zákona postupuje príslušným útvarom Policajného zboru. Rovnako tak to bolo aj v prípade spravodajskej informácie SIS o možnom ovplyvňovaní vyšetrovania. Na základe toho bol rozhodnutím riaditeľa ÚIS a prezidenta Policajného zboru zriadený tím, ktorý sa uvedenými skutočnosťami zaoberá a preveruje ich hodnovernosť. Minister vnútra verí, že dnešný úkon Úradu inšpekčnej služby na NAKA bol v plnom súlade s vyššie uvedeným a na základe rozhodnutia prokurátora,“ doplnila hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

Vojna v bezpečnostných zložkách štátu?

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vníma udalosti posledných dní citlivo. Podľa neho nesú znaky vážneho konfliktu v bezpečnostných zložkách štátu.

„Z dôvodu odstránenia akýchkoľvek podozrení z účelovosti procesných úkonov, vykonaných dnešného dňa vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v Národnej kriminálnej agentúre, uložil (Žilinka) krajskému prokurátorovi v Bratislave dôsledne preskúmať zákonnosť a opodstatnenosť vykonaných úkonov,“ informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

K zásahu inšpekcie v NAKA sa vyjadril aj premiér Eduard Heger (OĽANO) s tým, že polícia a prokuratúra majú rozviazané ruky. Vyhlásil, že je preňho dôležité, aby všetky zložky v štáte dodržiavali svoje kompetencie a konali v zmysle zákona.

Lipšic hovorí o precedense

Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic považuje štvrtkovú akciu za neštandardnú a tvrdí, že vzatie originálov živých vyšetrovacích spisov je u nás precedensom.

„Všetci prokurátori špeciálnej prokuratúry to vnímame s mimoriadnym znepokojením a so snahou demotivovať vyšetrovateľov a operatívcov, ktorí na týchto závažných kauzách pôsobia,“ zdôraznil.

Čo bude s vyšetrovaním káuz?

Bývalý šéf Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek naopak hovorí, že vzhľadom na posledné udalosti je postup inšpekcie logický a v zmysle zákona. Na druhej strane upozornil, že sa zrejme preruší vyšetrovanie káuz, ktorých sa spisy vyšetrovateľov NAKA týkali. „Keď nemáte spis, tak v podstate nemôžete konať. Predpokladám ale, že oni majú aj koncepty spisov, takže na základe toho by postupovať mohli.“

Zároveň dodal, že k spomínaným spisom sa takto môžu dostať neoprávnené osoby. „Môžu tam byť niektoré úkony, ktoré by ešte možno mali zostať v utajení. Keď sa niekto dostane k vyšetrovaciemu spisu a vie s ním narábať, tak toto ďalšie vyšetrovanie môže byť veľmi nebezpečné.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko