Na hlavný obsah

Irán schválil vlastnú vakcínu proti koronavírusu

Nahradiť má výpadok vakcín zahraničnej výroby.

Irán schválil vlastnú vakcínu proti koronavírusu
Na snímke ampulka s vakcínou proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNtech. Foto: TASR/AP

Irán v pondelok 14. júna oznámil, že schválil na núdzové použitie domácu vakcínu proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. „Vakcína Barekat (požehnanie) dostala schválenie na núdzové použitie a od budúceho týždňa bude pridaná do národného vakcinačného programu,“ uviedol iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí.

Vakcínu COVIran Barekat vyvinula iránska štátna nadácia Setad. Ako uviedol pre tlačovú agentúru IRNA jeden z jej predstaviteľov, produkcia vakcíny sa začala začiatkom júna, a dosiaľ sa vyrobili „približne tri milióny dávok“.Irán chce vlastnou vakcínou kompenzovať nedostatok očkovacích látok importovaných zo zahraničia.

Prvú dávku vakcíny dostalo vo vyše 80-miliónovom Iráne už viac ako 4,3 milióna ľudí, obe dávky len niečo vyše milióna obyvateľov. Irán totiž v dôsledku amerických sankcií čelí ťažkostiam pri prevodoch platieb zahraničným firmám, čo znemožňuje objednávky vakcín z iných krajín. Tamojšie médiá varovali, že nedostatok očkovacích látok môže narušiť pozitívne účinky počiatočnej dávky, ak ľudia v určenom čase nedostanú i druhú dávku potrebnú na získanie plnej ochrany pred nákazou.

V Iráne momentálne prebiehajú klinické testy štyroch ďalších vakcín proti koronavírusu. Irán je koronavírusom najviac zasiahnutou krajinou Blízkeho východu – z vyše troch miliónov nakazených ochoreniu COVID-19 podľahlo viac ako 82 000 ľudí. Skutočné počty infikovaných sú však zrejme omnoho vyššie, než ukazujú oficiálne údaje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet