Na hlavný obsah

Iránske prezidentské voľby neboli podľa USA slobodné a spravodlivé

Podľa Izraela by mal byť svet znepokojený.

Iránske prezidentské voľby neboli podľa USA slobodné a spravodlivé
Na snímke podporovatelia Ebráhíma Raísího oslavujú jeho víťazstvo v iránskych prezidentských voľbách. Foto: SITA/AP

Iráncom bolo odopreté právo zvoliť si svojich vodcov v rámci slobodného a spravodlivého volebného procesu, uviedol v sobotu (19. 6.) hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí v reakcii na výsledky iránskych prezidentských volieb.

Ako píše agentúra AFP, ide o prvú reakciu Washingtonu na zvolenie konzervatívneho kandidáta Ebráhíma Raísího. Ten je považovaný za blízkeho spojenca najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, ktorý je v Iráne hlavou štátu a najvyššie postaveným politickým i náboženským činiteľom. Raísí bol favoritom piatkových volieb po tom, ako príslušný úrad zakázal kandidovať radu popredných uchádzačov.

Rokovania o jadrovej dohode budú pokračovať

Spojené štáty však budú pokračovať v nepriamych rokovaniach s Iránom s cieľom obnoviť tzv. jadrovú dohodu, dodal hovorca amerického rezortu diplomacie. Teherán a Washington na rozhovoroch vo Viedni, zameraných na záchranu tejto dohody, podľa hovorcu dosiahli „zmysluplný pokrok“.

Dohoda so svetovými veľmocami z roku 2015 bola najznámejším úspechom vlády súčasného prezidenta Hasana Rúháního. Teherán v nej súhlasil s obmedzením nukleárneho programu výmenou za zrušenie sankcií. Nádeje Iráncov na vymanenie sa z ekonomickej krízy sa však rozplynuli, keď v roku 2018 vtedajší americký prezident Donald Trump od jadrovej dohody odstúpil a obnovil sankcie voči Iránu, ktorý okrem snahy získať jadrové zbrane obvinil z destabilizovania Blízkeho východu.

Izrael je znepokojený

Izrael v sobotu vyjadril znepokojenie nad zvolením Raísího a zopakoval obvinenie, že Irán vyvíja svoj jadrový program na vojenské účely. Židovský štát je proti obnoveniu jadrovej dohody.

Ebráhím Raísí
Na snímke novozvolený iránsky prezident Ebráhím Raísí.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Novozvolený iránsky prezident zastáva hlboko konzervatívne názory na mnohé spoločenské otázky vrátane úlohy žien vo verejnom živote, píše DPA. Opozícia a skupiny pre ľudské práva ho obviňujú, že chce obmedziť spoločenské slobody, využívanie internetu i práva žien.

Zvolenie zástancu tvrdej línie Raísího „je prejavom škodlivých úmyslov Iránu a malo by vyvolať vážne znepokojenie medzinárodného spoločenstva,“ napísal na twitteri hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Lior Haiat.

Islamská republika si podľa neho v piatok zvolila „doteraz najextrémistickejšieho prezidenta“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet