Na hlavný obsah

Izrael podnikol nálety na pásmo Gazy. Ide o odvetu za zápalné balóny

Prvá eskalácia napätia od 21. mája.

Izrael podnikol nálety na pásmo Gazy. Ide o odvetu za zápalné balóny
Na snímke účastníci mávajú izraelskými vlajkami počas ultranacionalistického vlajkového pochodu 15. júna 2021 v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Izraelské letectvo podniklo v stredu (16. 6.) letecké útoky na palestínske pásmo Gazy. K náletom došlo po tom, ako palestínski radikáli v utorok (15. 5.) vyslali smerom nad územie južného Izraela viacero zápalných balónov, pričom mnohé z nich spôsobili požiare lesných porastov alebo úrody.

O izraelských náletoch informovala agentúra AFP, ktorá sa odvolala na palestínske bezpečnostné zdroje a svedkov.

Terčom náletov sa v stredu nad ránom stali objekty v mestách Chán Júnis a Gaza. O následkoch tejto izraelskej bojovej operácie zatiaľ nie sú žiadne správy.

Armáda je pripravená na obnovenie bojov

Spravodajský postál al-Watan informoval, že podľa hnutia Hamas bol terčom jedného z náletov jeden z výcvikových táborov jeho vojenského krídla.

Izraelská armáda potvrdila, že jej lietadlo v stredu zaútočilo na ozbrojené zložky radikálneho hnutia Hamas v palestínskom pásme Gazy.      

Armáda vo svojom vyhlásení uviedla, že vzhľadom na pokračujúce teroristické činy z Gazy je „pripravená na všetky scenáre vrátane obnovených bojov“.

Vlajky a balóny

K náletu na Gazu došlo po pochode izraelských nacionalistov vo východnom Jeruzaleme, ktorý Palestínčanov rozhneval.

Niekoľko tisíc ľudí v utorok v Jeruzaleme pochodovalo ulicami Starého mesta v rámci kontroverzného ultranacionalistického vlajkového pochodu. V Izraeli si ním pripomínajú výročie znovuzjednotenia mesta obsadením jeho východnej časti, ku ktorému došlo v roku 1967 počas šesťdňovej vojny s Jordánskom.

Izrael-vlajkový pochod
Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Denník The Times of Israel pripomenul, že za posledné tri roky Palestínčania z pásma Gazy, väčšinou prepojení s Hamasom a inými teroristickými skupinami, vypustili smerom na juh Izraela tisíce héliom naplnených balónov so zápalnými a výbušnými zariadeniami, ktoré po dopade a vznietení spôsobili rozsiahle požiare a značné škody na poliach, v prírodných rezerváciách i na súkromnom majetku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet