Na hlavný obsah

Izrael poskytne Palestíne vyše milióna dávok vakcín od Pfizeru

Očkovacie látky jej darovali už aj Rusko či Čína.

Izrael poskytne Palestíne vyše milióna dávok vakcín od Pfizeru
Ampulky s vakcínou konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: SITA/AP

Izrael poskytne v najbližších dňoch Palestínčanom 1,2 milióna dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Oznámil to denník Haarec, podľa ktorého o tom rozhodla ešte minulá vláda, avšak plán nezrealizovala.

Izrael, ktorý svojich občanov zaočkoval rýchlo a mohol zrušiť väčšinu epidemických obmedzení, v minulosti kritizovali za to, že nepomáha Palestínčanom.

O odovzdaní vakcín od firiem Pfizer/BioNTech sa dohodol tento týždeň nový minister zdravotníctva Nican Horovic s pracovníkmi svojho úradu. Podľa izraelských médií bude očkovacia látka poskytnutá vo forme pôžičky administratíve v Ramalláhu zo zásob, ktoré si Izrael vytvoril. Palestínska samospráva dávky vráti, až keď dostane objednané vakcíny.

Bezpečnosť Izraela

Pomáhať s vakcináciou Palestínčanom v máji odporučil riaditeľ na izraelskom ministerstve zdravotníctva Šezi Levi. Zdôvodnil to tým, že nezaočkovaní Palestínčania ohrozujú očkovací úspech Izraela.

„Musíme im rýchlo pomôcť, pretože to (nezaočkovanie) môže ovplyvniť chorobnosť medzi nami,“ povedal. V deväťmiliónovom Izraeli je plne zaočkovaných 5,1 milióna občanov.

Podľa palestínskych úradov dostalo zatiaľ na palestínskych územiach aspoň jednu dávku vakcíny viac ako 436 000 a 260 000 zaočkovali aj druhou. Tieto údaje zahŕňajú aj 100 000 palestínskych robotníkov, ktorí pracujú v Izraeli a ktorých nechali zaočkovať sa tam. Údaje sa týkajú ako Západného brehu Jordánu, tak Pásma Gazy, teda územia so zhruba piatimi miliónmi obyvateľov.

Samospráva dostáva vakcíny z programu COVAX určeného chudobným krajinám, okrem toho dostala 100 000 očkovacích dávok z Číny a 58 000 z Ruska. Izrael poskytol k zaočkovaniu zdravotníkov 5 000 dávok vakcíny od firmy Moderna a 200 od Pfizeru. Do Pásma Gazy zatiaľ prišlo 110 000 očkovacích dávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet