Na hlavný obsah

Izrael: Šírenie covidu na školách prinútilo rodičov k očkovaniu detí

Niektorí však stále váhajú.

Izrael: Šírenie covidu na školách prinútilo rodičov k očkovaniu detí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nedostatok zaočkovaných mladistvých sa prejavuje ako slabý článok v izraelskej úspešnej očkovacej kampani. Obavy z ďalšieho šírenia nákazlivejšej mutácie koronavírusu, ktorú prvýkrát odhalili v Indii, tak teraz presvedčila mnohých izraelských rodičov aby svoje deti nechali zaočkovať. Informovala o tom v utorok (22. 6.) agentúra Reuters.

Vakcínu proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech doteraz dostali asi tri štvrtiny Izraelčanov, ktorí na ňu majú nárok. Vo vekovej kategórii 12 až 15 rokov, ktorej očkovanie sprístupnili tento mesiac, sú zaočkované len dve až štyri percentá detí.

Mnoho rodičov nemalo s očkovaním svojich dospievajúcich detí narýchlo. V pondelok (21. 6.) sa však denný počet novoinfikovaných viac ako zdvojnásobil na 125. Predchádzalo tomu rozšírenie nákazy v dvoch školách, čo pripisujú nákazlivejšej mutácii známej ako delta.

Počet registrácií na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa pri vekovej kategórii 12 až 15 rokov podľa dvoch izraelských poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v uplynulých dňoch až strojnásobil.

Očkovať proti covidu v tejto vekovej kategórii v pondelok oficiálne odporučilo aj izraelské ministerstvo zdravotníctva.

Kolektívna imunita

Niektorí rodičia však stále nevidia dôvod ponáhľať sa s očkovaním svojich potomkov. Elad Askof, ktorý je sám zaočkovaný, sedel pred školou so svojím synom Amitom. Obaja mali rúška. „Mali sme debatu, ale v tejto chvíli máme pocit, že očkovať nechceme. Ak to budeme môcť kontrolovať bez očkovania detí, tak tomu dáme prednosť,“ povedal. „Máme pocit, že v tejto chvíli nie je situácia v Izraeli príliš alarmujúca,“ dodal.

Experti však tvrdia, že bez očkovania mladistvých nemožno docieliť kolektívnu imunitu. Nezaočkovaná je stále zhruba tretina izraelskej populácie, pričom ide predovšetkým o deti a dospievajúcich, povedal Ran Balicer, ktorý vedie vládnu poradnú komisiu pre boj s covidom.

Doplnil, že pri týchto číslach je docielenie kolektívnej imunity nepravdepodobné. V Izraeli sa podľa Balicera doposiaľ nepreukázal variant delta v dostatočnom množstve prípadov, aby sa dala úspešnosť vakcíny proti tejto mutácii študovať. Podľa niektorých zahraničných štúdií je však vakcína od Pfizer/BioNTech proti indickej mutácii účinná.

„Nie je pochýb o tom, že nových prípadov (nákazy) bude pribúdať. Dúfam však, že nedôjde k výraznému nárastu počtu hospitalizácií, pretože k nákaze dochádza u mladých a väčšina dospelých je zaočkovaná,“ povedala profesorka evolučnej virológie na Telavivskej univerzite Adi Sternová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet