Na hlavný obsah

Izraelská polícia nepovolila kontroverzný pochod ulicami Jeruzalema

Hamas varoval, aby sa k východnej časti nepribližovali.

Izraelská polícia nepovolila kontroverzný pochod ulicami Jeruzalema
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tradičný vlajkový pochod ulicami Jeruzalema, ktorý sa mal konať tento štvrtok (10. 6.), zrušili. Podľa agentúry AFP to oznámili jeho organizátori, ktorí spresnili, že izraelská polícia neschválila ich návrh, aby trasa pochodu viedla cez Damaskú bránu.

Ako uviedol denník Jerusalem Post, existovali obavy, že pochod moslimskou časťou Jeruzalema by mohol opäť vyvolať násilnosti, pričom tentoraz v predvečer prísahy novej vlády.

Minister obrany Benny Ganc preto už v nedeľu (6. 6.) vyzval izraelskú políciu, aby pochod ulicami Jeruzalema zrušila.

Krátko pred zverejnením rozhodnutia organizátorov radikálne hnutie Hamas v pondelok (7. 6.) pohrozilo novou vlnou násilia, ak židovskí osadníci a ich zastrešujúce pravicové organizácie tento štvrtok uskutočnia svoj avizovaný pochod ulicami východného Jeruzalema.

Aby nebol ďalší 10. máj

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Chalíl Hajja ešte pred zrušením pochodu varoval „izraelské okupačné sily“, že jeho účastníci sa nesmú priblížiť k východnému Jeruzalemu a k areálu mešity al-Aksá.

„Dúfame, že odkaz je jasný, aby sa štvrtok nestal (novým) 10. májom,“ vyhlásil Hajja v súvislosti s dátumom vypuknutia 11 dní trvajúceho konfliktu medzi izraelskou armádou a radikálmi z pásma Gazy.

Trasu pochodu chceli zmeniť

Ako informovala agentúra AFP, nemenovaní predstavitelia vedenia izraelských bezpečnostných zložiek pôvodne podporili plán na presmerovanie plánovaného nacionalistického pochodu cez Jeruzalem, a to tak, aby sa jeho trasa vyhla Damaskej bráne a moslimskej štvrti Starého mesta.

Zmenu trasy zvažovali práve pre obavy, že takáto demonštrácia by mohla vyvolať v Jeruzaleme i mimo neho ďalšie násilnosti. Bezpečnostné zložky však chceli získať pre svoj plán aj súhlas vlády.

Avizovaný pochod s vlajkami sa koná každoročne na Deň Jeruzalema, ktorý sa tento rok slávil 10. mája. Pochod bol však zrušený po tom, ako Hamas vypálil smerom na Jeruzalem niekoľko rakiet, čo vyvolalo 11 dní trvajúci vojenský konflikt medzi Hamasom a izraelskou armádou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet