Na hlavný obsah

Joe Biden. Bojoval s rodinnými tragédiami, prezidentom USA sa stal na tretí pokus

Profil Joea Bidena pri príležitosti samitu prezidentov USA a Ruska.

Joe Biden. Bojoval s rodinnými tragédiami, prezidentom USA sa stal na tretí pokus
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Joe Biden je v poradí 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Slávnostnú prísahu zložil do rúk predsedu amerického najvyššieho súdu Johna Robertsa 20. januára 2020. Vo voľbách v roku 2020 kandidoval za Demokratickú stranu, porazil republikánskeho kandidáta a predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa.

Obamov viceprezident

V rokoch 2009 až 2017 bol Biden viceprezidentom USA. Funkciu druhého muža“ mu vtedajší prezident Barack Obama ponúkol hlavne pre jeho dlhoročné skúsenosti so zahraničnou politikou.

Predtým bol 36 rokov senátorom za štát Delaware. O Biely dom sa vo voľbách v roku 2020 usiloval už tretíkrát. V roku 1988 z kampane odstúpil pre podozrenie, že opísal prejav. Nevyšlo mu to ani v roku 2008, keď v primárkach skončil už veľmi skoro.

Podľa amerických médií Bidenovi do prezidentského kresla pomohla umiernená kampaň a tiež zlyhanie jeho soka Donalda Trumpa v riešení krízy v súvislosti s koronavírusom.

Udalosti, pri ktorých v januári 2021 dav Trumpových priaznivcov násilne vnikol do budovy Kongresu, kde sa zákonodarcovia zaoberali oficiálnym potvrdením Bidenovej volebnej výhry, označil za jeden z najčernejších dní v dejinách USA. Trumpa obvinil z podnecovania k násiliu a podkopávania demokracie.

Kritizoval Rusko, Putina označil za „zabijaka“

Vo februári Biden vo svojom prvom prejave o zahraničnej politike obvinil Rusko z potláčania slobôd a požadoval prepustenie uväzneného opozičného aktivistu Alexeja Navaľného. Kremeľ jeho slová označil za veľmi agresívnu a nekonštruktívnu rétoriku.

O niekoľko dní neskôr Biden na digitálnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii opätovne kritizoval Rusko, ktorého cieľom je podľa neho oslabiť Európsku úniu a transatlantické vzťahy. Osobitne kritický bol aj voči šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

Biden-Pitin
Na archívnej snímke z 10. marca 2011 vtedajší americký viceprezident Joe Biden (vľavo) a vtedajší ruský premiér Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V marci Biden v rozhovore pre televíziu ABC pripustil, že ruského prezidenta považuje za „zabijaka“ a obvinil ho, že sa snažil zasiahnuť do minuloročných prezidentských volieb v USA. Vzťahy oboch krajín poznačilo tiež vypovedanie diplomatov a protiruské sankcie.

Život a rodina Joea Bidena

Biden sa narodil 20. novembra 1942 v pensylvánskom Scrantone. Vyštudoval históriu a politológiu na Delawarskej univerzite (1965) a práva na Syrakuskej univerzite (1968). Začal pracovať ako právnik a čoskoro sa začal angažovať aj v politike.

V roku 1972 bol zvolený do Senátu za štát Delaware, v roku 1973 sa vo svojich 30 rokoch stal šiestym najmladším senátorom v histórii USA. V hornej komore zotrval až do januára 2009, kedy sa stal viceprezidentom. Potom začal prednášať a bol menovaný profesorom na Pensylvánskej univerzite.

V osobnom živote postihlo Joea Bidena niekoľko tragédií. V roku 1972, krátko po zvolení do Senátu, zahynula pri nehode jeho prvá manželka Neilia Hunterová spolu s malou dcérou. Ich dvaja synovia (Beau a Hunter) ťažké zranenia prežili.

Joe Biden-manželka
Na snímke Joe Biden s druhou manželkou Jill a s rodinou.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Od roku 1977 je druhýkrát ženatý, s manželkou Jill Tracy majú dcéru Ashley Blazer. Syn Beau v roku 2015 podľahol vo svojich 46 rokoch nádoru mozgu.

V roku 2017 Bidena ocenil Obama Prezidentskou medailou slobody, ktorá je najvyšším civilným vyznamenaním USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet