Na hlavný obsah

Juhoafrická republika testuje rádioaktívne rohy nosorožcov, aby odradila pytliakov

Krajina chce zabrániť nelegálnemu zabíjaniu zvierat.

Juhoafrická republika testuje rádioaktívne rohy nosorožcov, aby odradila pytliakov
Na archívnej snímke z 8. marca 2017 tri nosorožce v rezervácii Welgevonden v provincii Limpopo v Južnej Afrike. Foto: TASR/AP

Vedci v Juhoafrickej republike skúmajú možnosť vstrekovania rádioaktívneho materiálu do rohov živých nosorožcov, aby tým vystrašili potenciálnych zákazníkov a uľahčili hľadanie pytliackych trofejí. Informáciu priniesol web The Times.

Výskum podporuje ruská štátna jadrová firma Rosatom. V rámci experimentu už vedci injekčne aplikovali neškodné, stabilné izotopy do rohov dvoch nosorožcov.

James Larkin, profesor Univerzity Witwatersrand v Johannesburgu a odborník na ochranu radiácií uviedol, že použité stabilné izotopy sú neškodné a ich aplikácia „nemá nikoho zabiť“. „Chceme len využiť prirodzenú rezervovanosť ľudí voči rádioaktívnemu materiálu, aby sme znížili dopyt po nosorožčích rohoch a ľahšie ich vystopovali,“ povedal profesor Larkin. „Vzhľadom na stavbu rohu neočakávame, že by došlo k akémukoľvek preniknutiu do tiel zvierat,“ dodal.

Senzory na hraniciach by rohy zachytili

Tisíce už existujúcich senzorov pozdĺž medzinárodných hraníc by bolo možné využiť na zachytenie čo i len malého množstva rádioaktívneho materiálu v rohoch nosorožcov, čo by pytliakom sťažilo vývoz ich nelegálneho tovaru.

Počas posledného desaťročia pytliaci vyhubili dve tretiny z najväčšej juhoafrickej populácie nosorožcov, ktorá žije v Krugerovom národnom parku. Len v roku 2014 pytliakom padlo za obeť 1 215 juhoafrických nosorožcov. Ich rohy sú žiadané na ázijských nelegálnych trhoch pre svoje údajné liečivé schopnosti. Nosorožie rohy sú z keratínu, teda rovnakej látky ako napríklad ľudské nechty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet