Na hlavný obsah

Kanada stále nemá istotu štvrťfinále, Briti neprekvapili Švajčiarov

Fíni zarmútili "javorové listy" v nájazdoch.

Kanada stále nemá istotu štvrťfinále, Briti neprekvapili Švajčiarov
Na snímke šarvátka zo zápasu Kanada - Fínsko na MS v hokeji 2021. Foto: TASR/AP

Hokejisti Kanady podľahli výberu Fínska 2:3 po samostatných nájazdoch v utorkovom (1. 6.) súboji základnej B-skupiny na majstrovstvách sveta v lotyšskej Rige. Získali však bod a zostali v hre o postup do štvrťfinále, no o túto šancu pripravili reprezentantov Kazachstanu.

Kanadská postupová matematika

V riadnom hracom čase sa zápas skončil remízou 2:2. Vtedy bolo jasné, že Kanada sa potupe vyhne, len ako vyhrá 5-minútové predĺženie či nájazdy, alebo v prípade prehry by sa musel večerný zápas Nemecko – Lotyšsko skončiť v riadnom čase. V predĺžení boli tutovky na oboch stranách, v jeho závere sa už oba tímy zmierili s rozstrelom a v ňom premenil ako víťazný svoj nájazd Ruotsalainen, takže odstavil Kanadu nepravým hetrikom, keďže sa dva razy presadil aj v 60-minútovke.  

Kanaďania musia čakať na večerný duel medzi domácimi Lotyšmi a Nemcami. Ak sa tento zápas skončí remízou v riadnom hracom čase, Kanada na turnaji skončí a do štvrťfinále postúpia obe mužstvá. V prípade, ak stretnutie prinesie víťaza po tretej tretine, do vyraďovacej časti postúpi okrem úspešnejšieho výberu aj tím Kanady. Istotu postupu do štvrťfinále majú z B-skupiny stále len Američania a Fíni.

Pohotoví Švajčiari, Kirk zatiaľ najlepší gólostrelec

Hráči Švajčiarska zakončili účinkovanie v „slovenskej“ A-skupine triumfom nad Veľkou Britániou 6:3. Dvoma gólmi sa so šampionátom rozlúčil britský útočník Liam Kirk, ktorý sa so siedmi zásahmi osamostatnil na čele tabuľky kanonierov.

Helvéti mali pred zápasom istú účasť vo štvrťfinále, v tabuľke neskončia horšie ako na 2. mieste. Preskočiť ich môžu iba Rusi, ktorých čakal večerný zápas proti Bielorusku.

Švajčiarsko - Británia MS v hokeji 2021
Foto zo zápasu Švajčiarsko – Británia na MS v hokeji 2021.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Švajčiari mali zápas pod kontrolou, hoci v prvej tretine Briti vedeli pohroziť z protiútokov. Skóre otvoril v 11. minúte Hofmann, ale už o 37 sekúnd neskôr Kirk vyrovnal. Náskok potom Švajčiarom vrátil obranca Loeffel. Hráči Británie v druhej časti vyrovnali, keď sa opäť presadil Kirk, ale tento gól Helvétov nakopol a postupne prekonali Bownsa ešte štyrikrát.

Postupne sa presadili Alatalo, dvakrát Bertschy a Hischier. Do tretej tretiny poslali tréneri oboch tímov nových brankárov, napriek veľkej prevahe Švajčiarska inkasoval už iba Nyffeler z hokejky Connollyho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport