Na hlavný obsah

Katolíci by sa mali vrátiť do kostolov, biskupi zrušili dišpenz

Počas pandémie mohli na omše chodiť aj online.

Katolíci by sa mali vrátiť do kostolov, biskupi zrušili dišpenz
Na snímke veriaci pred vchodom do rímskokatolíckeho kostola Sedembolestnej Panny Márie sa modlia počas svätej omše 25. apríla 2021 v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Foto: TASR

Slovenskí katolícki biskupi rozhodli o zrušení dišpenzu na nedeľných bohoslužbách. Všeobecný dišpenz, ktorý znamenal oslobodenie od povinnej účasti na nedeľných bohoslužbách a prikázaných sláveniach, stratí svoju platnosť 30. júna. Zároveň povzbudzujú veriacich, aby sa všade tam, kde to podmienky umožňujú, čo najskôr vrátili k osobnej účasti na bohoslužbách.

Biskupi na zasadnutí Konferencia biskupov Slovenska (KBS) v Badíne konštatovali, že vplyvom okolností bola táto účasť dlhý čas zakázaná alebo limitovaná. Vďaka zlepšujúcej sa situácii je však stále jednoduchšie chrámy navštevovať bez ťažkostí.

Online prenosy nemôžu úplne nahradiť účasť na omšiach

„Mediálne prenosy liturgií poskytli vzácnu pomoc v pandemických časoch, nemôžu však natrvalo nahradiť osobnú prítomnosť na liturgii. Bolo by nesprávne, keby sme si na slávenia pred obrazovkami zvykli alebo sme ich pokladali za plnohodnotnú alternatívu,“ konštatovali biskupi.

Následne povinná účasť nebude zaväzná pre veriacich, pre ktorých návšteva chrámu môže znamenať zvýšené zdravotné riziko, a tých, ktorým prítomnosť neumožnia lokálne okolnosti, napríklad zhoršená epidemická situácia. Všetkým ostatným biskupi pripomínajú povinnosť nábožnej účasti s dodržaním platných opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko