Na hlavný obsah

Kim pre „vážny incident“ odvolal z funkcií stranícke špičky. Mali pochybiť pri epidémii

Krajina oficiálne neeviduje jediný prípad koronavírusu.

Kim pre „vážny incident“ odvolal z funkcií stranícke špičky. Mali pochybiť pri epidémii
Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Líder KĽDR Kim Čong-un odvolal časť straníckych špičiek pre pochybenia pri epidémii covidu. Tie mali spôsobiť závažný incident, ktorý ohrozil bezpečnosť krajiny, uviedol podľa tamojších médií Kim vo vystúpení pred straníckym vedením. Severná Kórea oficiálne nezaznamenala žiadny prípad koronavírusu na svojom území, krajina však zaviedla prísne protipandemické opatrenia, informovala agentúra Reuters.

Z funkcie odvolal niekoľko členov politbyra vládnucej Kórejskej strany práce a ďalších straníckych predstaviteľov. Podľa lídra KĽDR funkcionári zanedbávali svoje povinnosti, a to aj v oblasti zavádzania pandemických opatrení. To potom malo viesť k spomínanému „závažnému incidentu“. Bližšie informácie o udalosti však severokórejské štátne médiá nezverejnili.

Podľa juhokórejských analytikov Kimovo rozhodnutie ukazuje, že sa v KĽDR stalo v súvislosti s epidémiou niečo vážne, uviedla agentúra AP. „Mohlo by ísť o nakazenie veľkého počtu ľudí alebo o situáciu, keď sa veľa ľudí vystavilo priamemu nebezpečenstvu nákazy,“ uviedol analytik Hong Min. Podľa neho je ale vylúčené, že by KĽDR priznala prítomnosť koronavírusu na svojom území.

Severná Kórea zatiaľ nepotvrdila žiadny prípad. Skutočná epidemiologická situácia v krajine je tak predmetom dohadov. Krajina ale zaviedla striktné opatrenia, takmer kompletne zatvorila svoje hranice so susednými krajinami a obmedzila vnútroštátne cestovanie. To malo negatívny vplyv na severokórejskú ekonomiku. Pre krajinu, ktorá čelí problémom v zásobovaní jedlom a liekmi, môže covid predstavovať veľké zdravotné nebezpečenstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet