Na hlavný obsah

Kočnera obvinili z prípravy vrážd prokurátorov Lipšica, Žilinku a Šufliarskeho

Lipšic je presvedčený, že Kočner si vraždy objednal.

Kočnera obvinili z prípravy vrážd prokurátorov Lipšica, Žilinku a Šufliarskeho
Marian Kočner na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR

Marianovi Kočnerovi v pondelok (28. 6.) pribudlo ďalšie obvinenie. Vyšetrovateľ NAKA ho obvinil z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúra SR Petra Šufliarskeho.

Obvinenie pre agentúru TASR potvrdil hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Kočner podľa neho obvinenie komentovať nebude.

Lipšic verí vyšetrovateľom

O vznesení obvinenia informoval aj Lipšic, ktorý podotkol, že počas svojej kariéry bol terčom mnohých útokov a vydieraní „až to prišlo k objednávke mojej úkladnej vraždy“.

„Verím vyšetrovateľom NAKA, ako aj mojim kolegom prokurátorom, že aj tento obludný príbeh nenávisti, strachu a honby za luxusom a mocou, sa im podarí priviesť do spravodlivého konca,“ dodal špeciálny prokurátor.

Kočnerov obhajca Marek Para uviedol, že zatiaľ nedisponuje informáciou o novom obvinení svojho klienta.

Obvinení sú známi z prípadu Kuciakovej vraždy

Z príprav vrážd Šufliarskeho, Žilinku a Lipšica obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa.

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017. Prijať ju mala Zsuzsová. Po výpovedi odsúdeného Andruskóa v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej minulý rok zadržali aj podnikateľa Dušana Kracinu. Ten je od septembra stíhaný väzobne.

Rovnako od septembra vyšetrovanie kauzy prebrala od inšpekcie MV SR Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Následne v máji tohto roku si slovenská polícia  od talianskych justičných orgánov prevzala 36-ročného občana Bosny a Hercegoviny Darka Dragiča. Na muža vydal Špecializovaný trestný súd v Pezinku európsky zatýkací rozkaz za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy Žilinku, Lipšica a Šufliarskeho v štádiu prípravy.

Žilinka a Šufliarsky v minulosti vyjadrili presvedčenie, že motívom objednávky bola ich práca a Lipšic je presvedčený, že objednávateľom bol Kočner.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko